Ik benijd Jaap Stam niet

23 May 2019, 11:25 uur
Columns
mainImage

Ik benijd Jaap Stam niet. Martin van Geel had hem met een samenwerking in het vooruitzicht koud binnen gehaald bij Feyenoord of Jaap stond er alweer alleen voor. En vervolgens moet hij nu ervaren dat niemand staat te dringen om Van Geel op te vangen. Volgens mij moet dat een hele rare indruk op Stam hebben gemaakt en nòg, want elke dag openen we nieuwsgierig onze nieuwsapp, maar er is nog steeds geen witte rook.

Officieel zal Feyenoord het nooit bevestigen, maar met vijf afzeggers zit ik waarschijnlijk nog aan de lage kant. Bovendien weet Jaap Stam dat Feyenoord geld nodig heeft, erger: dat weten clubs in het binnen- en buitenland ook. Met als verwachting dat er spelers zullen moeten worden verkocht en dat voor hun geen hoofdprijzen zullen worden betaald. En dat heeft tot consequentie dat Feyenoord niet kan kopen, maar moet huren. Voor de levensvatbaarheid van Feyenoord op de korte termijn is dat niet ideaal. Daarom benijd ik Jaap Stam niet.

Ik benijd ook de hondstrouwe supporters niet, want die willen maar één ding en dat is een opleving. Maar dat vooruitzicht is klein. Tenzij Feyenoord volgend seizoen, of in elk geval binnen twee seizoenen, een jeugdontwikkeling laat zien. En natuurlijk is daarbij het mooiste dat het meteen een succesvolle zou zijn – zoals Nederland die heeft gezien bij Ajax – maar ik denk dat de Feyenoord-supporters al enorm in hun schik zouden zijn als er drie à vier jeugdspelers van het niveau Kökcü zouden doorgroeien.

En die zijn er op Varkenoord.

Geen tien, want we moeten de zaak niet overdrijven, maar drie zijn op korte termijn haalbaar en daar hoort dan ook een trainer bij die bij de start van de competitie dit luxe risico aandurft. In dat opzicht heb ik het volste vertrouwen in Jaap Stam. Als het publiek hem maar een eerlijke kans geeft.

Dat er nog steeds geen technisch directeur is, is raar. Aan de andere kant ook wel weer verklaarbaar, want Feyenoord is en blijft een club waar het afbreukrisico voor buitenstaanders erg groot is. Je moet – zoals ze dat in Rotterdam zeggen – op Zuid wel helemaal in het pulletje passen. Daarom heeft ook Dick Advocaat nee gezegd.

Niet alle gelouterde trainers en beginnende technisch-directeuren hebben zin om zich in een wespennest te steken. En toch zal er een technische baas moeten komen, want zonder netwerk, zonder iemand die weet hoe de hazen lopen, kan geen club op dit niveau vordering maken. Gek trouwens dat men – na vijf afvallers – toch nog niet even aan Dick Advocaat heeft gevraagd of hij tijdelijk de functie van technisch-directeur misschien wel zou ambiëren. Het zou de club een hoop kopzorgen op korte termijn besparen.