Dagblad010 | Ik buig, ik bied mijn excuus aan…

Ik buig, ik bied mijn excuus aan…

mainImage

J’accuse.

Ik buig, ik bied mijn excuus aan…

Nee, niet aan diegene die het standbeeld van Piet Hein hebben besmeurd. Neem even de moeite om je te verdiepen in de geschiedenis van Piet Hein. Zelf vijf jaar galeislaaf. Heeft nog wat slaven bevrijd. Dus als er nu één iemand is uit ons slavernijverleden die er verstand van had, was het Piet Hein. 

Ik zie de daders nog niet het standbeeld schoonmaken.

Niet omdat de mensen die het vragen een einde willen maken aan het erfgoed. Kom op. Onze samenleving is gebaseerd op wederzijds respect. Dus getuigt het van respect als je een zwarte Nederlander zwarte piet noemt? Dacht het niet. Het gaat om wellevendheid. Beleefdheid misschien. Er wordt ‘ons blanken’ echt niets afgenomen. Er wordt gevraagd om, wat wij allemaal willen, gelijkheid. Logisch toch?

Dit gaat om iets anders. Ik werd onlangs verrast door al die mooie plannen om een Walhalla van groen in de stad te maken. Het Hofplein, een park, wie had dat ooit kunnen bedenken? Kan je ook zonder dat Feyenoord kampioen is geworden eindelijk in die fontein springen.

Maar waar blijven die bomen en struiken op de Schieweg, ’s Gravendijkwal, Noordplein, Claes de Vrieselaan en de Pleinweg? Toch wegen waar de verstikking al jaren de bewoners in hun beklemmende, net niet Corona, greep houdt. En er zullen er nog wel wat meer zijn.

Er wordt 233 miljoen voor uitgetrokken. Geen kattenpis.

En nu mijn oprechte excuus, uit de grond van mijn hart. 

Aan de daklozen in onze stad.

Soms spreek ik ze. 

Laat dat een understament zijn. Ik schaam me oprecht voor al die plannen voor een Kralingse Bos in de stad. Een injectie voor het bedrijfsleven om de Corona te overleven. Het gemekker van de horeca dat ze niet genoeg ruimte hebben. De cultuursector die het niet gaat redden. We trekken nog even wat miljoenen uit de kast om toeristen hierheen te trekken. 

En, de daklozen? 

Geen ruimte, geen onderdak. En anders worden ze wel kaal gestolen door mensen die we niet bij naam willen noemen. Hoe goed was het niet dat ze woonden in hotels tijdens de Coronacrisis? Welkome gasten in talkshows. Nu waarschijnlijk buiten gegooid en kunnen ze ook niet meer de schoenveters van Jeroen Pauw strikken.

Ga ons schamen. Voordat je met prestigeobjecten komt als een paar bomen op het Hofplein.

Zorg dat je je daklozen huisvest. En kom bij mij niet aan met ambtelijke praatjes dat alles in gang is gezet. Want dat is het niet! Niet iedereen slaapt binnen.

Heel raar dat altijd de bestuurlijke waarheid anders is dan de rauwe waarheid op straat.

Dus mijn excuus voor al onze daklozen. 

Die door allerlei omstandigheden geen dak boven hun hoofd hebben. En excuus voor een gemeente die denkt dat we dit probleem onder controle hebben.

Excuus aan de mensen die dadelijk onder een boom moeten slapen op het nieuwe Hofplein. Omdat we het niet hebben willen weten. En, er te weinig aan hebben gedaan.

Excuus.