Dagblad010 | Ik heb er geen zin meer an
mainImage

Ik heb er geen zin meer an

10 juni 2021, 18:11 uur
Columns, IJsselmondeNieuws

Echt, Feyenoord City, Museum Boijmans, Warmtebedrijf, Tweebosbuurt, Gerdesiaweg, Wielewaal en nu worden ook de tanden weer gezet in Oud Crooswijk. Daar kom ik vandaan en soms merken mensen het gif wat je meedraagt als je daar vandaan komt. Ik ben niet al te gepolijst in mijn woorden, soms en vaak.

En, geloof me er komen meer wijken aan de beurt. Want als je in Rotterdam woont, ben je nooit goed genoeg.

Het is misschien ooit begonnen met de sloop van de Koninginnekerk aan de Boezemsingel.

Wat zegt u?

Inderdaad niemand die het meer weet. Dat was een fantastische kerk ontworpen door de architect Brinkman.

Wie?

Nou dezelfde architect die de Van Nellefabriek op de Unesco werelderfgoedlijst heeft gezet en die en passant (moeilijk Frans leenwoord) ook nog even de Kuip heeft ontworpen.

Wat zegt u?

De Kuip. Een orgie van staal en emotie. Ergens op zuid. Zijn tijd ver vooruit. Nu nog overigens.

Ach laat maar. Er wordt nooit geluisterd. De mensen wilden niet dat de Koninginnekerk werd gesloopt. Legendarische acties voor behoud. Zelfs sterker dan voor het behoud van de Tweebosbuurt. Maar daar wordt wel de gevel van mevrouw Pelger behouden. De gevel. Niet haar huis. Haar onderkomen. Mevrouw Pelger die haar hele leven daar heeft gewoond, zag verdere strijd niet meer zitten. En, geef haar eens ongelijk. Vermalen door de wielen van de overheid.

En dat is precies het probleem. Ik heb met tranen in m’n ogen zitten kijken naar de documentaires over de Molukkers. Een droom gesmoord in overvliegende Starfighters. Wat heeft de overheid deze mensen aangedaan?

Terechte vraag.

Jan Marijnissen zei het al lang geleden. Niemand luistert naar mensen. Pim Fortuyn zei het daarna ook. Wat is er nu zo moeilijk aan?

O, het moest een geinig kollumpje worden. Nou, ik ben ontzettend gelukkig als ik nu weer bij Hensepeter op de hoek ’s Gravendijkwal, Binnenweg zit. Ik zit altijd stil te genieten wat er allemaal voorbijkomt. Dit is het middelpunt van Rotterdam. Zoveel verrassing, zoveel mensen, zo gezellig.

Bijna net zo gezellig als Café de Pint op Zuid waar ik ook graag kom. Rotterdam is gezegend met heel veel leuke mensen.

En plekken.

Laten we daar zuinig op zijn. En in hemelsnaam, bespaar me alle moodboards over hoe Rotterdam moet worden. De stadsprojecten. Ga bij VT Wonen werken.