In Blijdorp zitten dieren in levenslange lockdown

16 October 2020, 17:46 uur
Columns
mainImage

De mens heeft dit jaar enigszins ervaren hoe een lockdown voelt. In Blijdorp zitten de dieren echter in een levenslange lockdown. Waar de bekende 1,5 meter voor veel dieren een luxe is.

Is het moreel rechtvaardig om dieren hun vrijheid te ontnemen? Midden in Rotterdam gekooide, wilde dieren bekijken voor het eigen plezier, het is dieronvriendelijk en niet meer van deze tijd. IJsberen in het wild lopen dagelijks honderden kilometers, tijgers en andere roofdieren hebben in het wild een groot jachtgebied. Die moet je niet opsluiten in een kooi midden in de stad. Door gevangenschap ervaren dieren stress en vertonen vreemd en stereotiep gedrag.

Wie kent niet de wiegende olifanten? Of de dieren die alleen maar rondjes lopen en je zijn spoor kan zien op de grond in zijn kooi. Ooit een ijsbeer in het wild zien ijsberen? Nee, dat zie je alleen in dierentuinen.

En de vogel in zijn kooi fluit niet uit blijdschap maar uit woede. Van de mens mag hij niet meer vliegen en de wijde wereld intrekken.

Blijdorp is een pretpark voor mensen. Ook tijdens het debat in de gemeenteraad donderdag werd dit weer pijnlijk duidelijk. Het ging alleen maar over het belang van de mens en aan het belang van de dieren werd volledig voorbijgegaan. Terwijl het belang van de dieren juist voorop dient te staan.

Wat is de functie van de dierentuin? Dierentuinen leggen zelf de nadruk op educatie, maar wat leer je de kinderen? Dat wij dieren van heinde en verre halen om vervolgens op te sluiten in kooien? Met literatuur, documentaires, 3D-films en virtual reality krijgt een kind een beter beeld van hoe dieren in het wild leven in plaats van in gevangenschap.

Dierentuinen leggen ook de nadruk op fokprogramma’s waarmee men zogenaamd beschermde dieren in stand houdt. Maar fokprogramma’s van dierentuinen zijn niet succesvol als het gaat om herstel van populaties. Wel ontstaan er als gevolg van de fokprogramma’s overschotten aan dieren. Daardoor worden er jaarlijks duizenden gezonde dieren afgemaakt in Europese dierentuinen. Ook in Blijdorp worden gezonde dieren afgemaakt.

Nee, dierentuinen fokken vooral voor de bezoekersaantallen. Jonge dieren scoren goed bij het publiek. Want de gelikte PR-campagne doet zijn werk. Wie kent de berichten in de media niet: verzin voor ons pasgeboren ijsbeertje een naam! Kom kijken, we hebben jonge diertjes! Maar als de jonge diertjes groter worden is er geen plaats meer voor hen in de meeste dierentuinen.

Fokken is niet de oplossing. Wie werkelijk wilde dieren wil beschermen, moet zich inzetten voor het behoud van hun natuurlijke leefomgeving. Laat dierentuinen daarom stoppen met de fokprogramma’s en het euthanaseren van gezonde dieren.

De mens gaat naar Blijdorp om levende dieren te zien. Dan is het best vreemd dat hij tegelijkertijd in de restaurants van Blijdorp dode dieren kan consumeren. De hamburgers en worsten lachen je tegemoet. Juist de dierentuin dient een plek te zijn waar vegetarisch voedsel de menukaart dient te bepalen. Uit liefde en eerbied voor de dieren. Het zou Blijdorp sieren om geen vlees en vis meet te serveren in hun restaurants en catering.

Gelukkig vinden steeds meer mensen dat dierentuinen niet meer van deze tijd zijn. Kijk maar naar de discussie over het Dolfinarium in Harderwijk waar de dieren misbruikt worden. Hoe lang zal dit nog bestaan? Het zou mij niks verbazen als het binnen enkele jaren moet sluiten.

Blijdorp hoort bij de economie van het verleden. Het heeft in de huidige vorm geen toekomst. Laat Blijdorp stappen gaan zetten om zich om te vormen tot een groen ecopark dat bijdraagt aan de biodiversiteit van de stad en waar dieren die zich in hun oorspronkelijke leefgebied niet kunnen handhaven tijdelijk worden opgevangen. Alleen dan heeft Blijdorp een toekomst.