Is je mening geven discriminatie?

14 April 2025, 17:28 uur
Columns
mainImage

Van de week moest ik iets van een overheidsinstelling weten. Ik belde en kreeg een robot aan de lijn. Ik blijf me verwonderen over de techniek, want de robot begreep precies wat ik bedoelde. Toen werd ik doorgeschakeld naar een vrouw van vlees en bloed en die begreep me niet! Ik mag niet discrimineren, maar aan haar stem hoorde ik dat ze niet uit Nederland kwam. Ik begreep haar ook amper en heb uiteindelijk maar een formulier opgehaald.

Grappig

Het deed me denken aan een mop die wij als jongens aan elkaar vertelden. Sam, een stotteraar, gaat solliciteren bij de KRO als radioverslaggever. Na een kort gesprek komt hij naar buiten en zijn vriend Moos vraagt “Hoe is het gegaan?”

“Ssstttelletje aaaantisemieten” stottert Sam. 

Er zijn toch genoeg banen voor die mevrouw, waarbij ze haar gebrekkige Nederlands niet hoeft te gebruiken? Ik vraag me ook af of de mop die ik net opschrijf nu nog wel door de beugel kan? Het gaat over Joodse Nederlanders. Dan mag het misschien, maar als het over anderen zou gaan? Je wordt direct van discriminatie beschuldigd.

Ik heb nog nooit een mop gehoord, die begint met : “Er komen twee mannen uit de moskee …….” of “Ali zegt tegen Mo in het koffiehuis ……..”

De hoofddoek

Een andere ergernis is en blijft voor mij de hoofddoek. Waarom moet ik bij de apotheek geconfronteerd worden met het geloof van de jongedame, die mij mijn pillen geeft? Volgens mij is er ook een soort groepsdwang, want er liep een meisje zonder hoofddoek die de laatste keer, toen ik er weer moest zijn (wij zijn bejaard) plotseling ook zo’n vrouwonvriendelijk ding om haar hoofd had.

Het schijnt dat ze gedragen worden om mannen niet in verleiding te brengen. Alsof je een meisje zonder hoofddoek direct lastig zou gaan vallen? Of dat ik direct over de toonbank spring om haar hitzig te benaderen als ze haar doekje niet draagt? Soms zie je zelfs kinderen zo’n ding dragen. Denk niet dat die het vrijwillig doen zoals volwassen vrouwen. En daarbij is het natuurlijk de vraag of die ook niet gedwongen worden  om hun man te gehoorzamen.

Ik vind een vrouw, die in ons land een hoofddoek draagt eigenlijk net zo misplaatst als een kameel in de wei. Maar goed ik zal er toch niets aan kunnen doen en ik ben maar een naar het verleden hunkerende bejaarde met archaïsche opvattingen.

Oproep tot gebed

In Turkije zie je trouwens veel minder vrouwen met hoofddoeken, maar daar hoor je wel iedere keer oproepen tot gebed uit de luidsprekers.* Je zou dan verwachten, dat ze gaan bidden, maar dat doen ze niet; ze gaan gewoon door met werken. Het geluid van de minaret lijkt een luidruchtige gewoonte.

Ze willen laten horen wie de lakens uitdeelt, denk ik.  

Ik heb er weleens naar gevraagd bij een Turkse collega** en die vertelde me, dat Turken in ons land veel strenger zijn dan in hun thuisland. Ze zijn hier roomser dan de Paus of liever islamitischer dan de Ajatholla. Het door JA21 en de SGP voorgestelde verbod lijkt me ook volkomen logisch. Het schijnt dat 80% van de Nederlanders dat Arabische geroep vanaf een moskee ergerlijk vindt.*** Op de tv durfde bijna niemand dat te zeggen. Logisch als je de slaafse houding van het gros van de media in ogenschouw neemt.

De discriminatie-beschuldiging loert om de politiek correcte hoek.

 

*Sterk verouderde en onlogische oproep voor telefoonbezitters.

**Hij is alawiet. Dat zijn gematigde moslims, die in islamitische landen – je zou het bijna niet geloven – gediscrimineerd worden.

***Het is niet alleen een oproep tot gebed. Andersgelovigen – het gros van de Nederlanders – wordt verteld dat ze het volkomen mis hebben.