Dagblad010 | Ja, uw auto is een melkkoe

Ja, uw auto is een melkkoe

mainImage

Het stadsbestuur (VVD als grootste partij, samen met GroenLinks, PvdA, D66, CDA en ChristenUnie-SGP) heeft begin dit jaar de gemeentelijke belastingen flink verhoogd. Vooral de parkeertarieven gingen omhoog met in totaal maar liefst 7 miljoen euro.

Morgen (donderdag, 7 november) wordt de begroting voor volgend jaar in de gemeenteraad besproken en opnieuw zitten er behoorlijke lastenverhogingen aan te komen. En opnieuw moet de autobezitter extra gaan betalen: 6 miljoen euro ditmaal.

De VVD laat het op het punt van lastenverhogingen behoorlijk afweten. Naar buiten toe presenteert de partij zich er als één van lage lasten en vóór de autobezitter. Maar eenmaal aan de macht zien we (net als in de gemeenteraadsperiode 2010-2014) het tegenovergestelde gebeuren. Het meest opvallende punt is dit keer het zogenaamde tussentarief-parkeren. 

Wie zijn auto op straat parkeert, moet daar op de meeste plekken in de stad voor betalen. Van oudsher geldt: hoe dichter bij het centrum, hoe duurder. Tot vorig jaar kende de stad drie tarieven: op de meest populaire plekken in het centrum een hoog tarief, op minder populaire plekken in het centrum een tussentarief en buiten het centrum een laag tarief.

Het stadsbestuur vond een jaar geleden dat het tussentarief moest verdwijnen. Dat was toch eigenlijk maar een vreemd ding en dit tarief moest net zo hoog worden als het hoge tarief in de rest van het centrum. Verzet had geen zin, dit moest echt gebeuren en zo werd door hen dan ook besloten.

Nu - nog maar een jaar later - constateert het stadsbestuur dat dit heeft geleid tot meer parkeerders rondom het centrum (waar het lage tarief geldt). En dat vindt men ongewenst. Dit getuigt niet van een groot inzicht een jaar geleden, maar goed, dan draai je de beslissing van vorig jaar toch terug. Zou je zeggen.

Nee dus. Het voorstel is nu om rondom het centrum een nieuw tussentarief in te stellen, wat betekent dat het op die plekken duurder wordt. Levert 6 miljoen euro per jaar op en dat is wel zo lekker. Met het reguleren van parkeerdruk heeft dit dus niets meer te maken.

Ik ben benieuwd of het ze nog lukt om vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 te laten weten dat dit nieuwe tussentarief eigenlijk maar vreemd is en net zo hoog moet worden als het tarief in het centrum.

In elk geval is de VVD haar naam als “partij die strijdt voor lage belastingen” in Rotterdam definitief kwijt.