Jan D. Swart: Als iedereen had gestemd, uitslag?

22 March 2018, 17:05 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ik zou graag willen weten wie die Rotterdammers zijn die niet hebben gestemd. Ik las wel het aantal: 54%. Een humorist zei dat van die 54% zelfs 64% niet eens wist dat er verkiezingen waren.
Jongeren interesseren zich nauwelijks voor politiek en oudere allochtonen hebben alleen hun schotels. In die hoek moeten we de grootste prak absentie dus zoeken. Ik hoor Lubach van de VPRO nog schaterlachen toen hij de partij van Kuzu een sneu Ottomaans Erdoganfiliaaltje noemde. Zoiets kan je maar beter niet te hard roepen. Je ziet wat er van komt als Kuzu op z’n pik getrapt is.

54% wegblijvers.
Als dat voornamelijk nieuwe Nederlanders zijn uit Ankara en Casablanca en we hadden de kiesplicht gewoon gehandhaafd, dan zouden Denk en Nida sinds gisteravond stijf bovenaan hebben gestaan. Over vijftien jaar is dat trouwens het geval. Ik ken Rotterdammers die van dat vooruitzicht heel slecht slapen.

Nu anno 2018 heeft alleen Leo de Kleijn geen oog dicht gedaan. Ongelooflijk hoe gehavend een in principe toch stabiele partij uit een verkiezing te voorschijn kan komen. De SP duikelde van vijf naar twee. Ik heb een zwak voor de Rode Khmer, dus zelfs ik was gisteravond van de leg.

Zou Maurice de Hond kachel geweest zijn toen hij de eerste opiniepeiling naar Rotterdam mailde met de SP zelfs op winst? Leefbaar had hij gehalveerd en de PVV schatte hij in op vijf. Die man heeft werkelijk het mooiste en makkelijkste beroep waarvoor ook geen enkele opleiding noodzakelijk is. Alles wat je nodig hebt is een duim om te zuigen en een neus om te grutten. En natuurlijk een omroep die stennis wil maken of een politieke partij, die wenst te worden opgestuwd.

Die eerste opiniepeiling betaalde GroenLinks en daar kreeg het vijf zetels voor terug. Eerlijk is eerlijk, je kan met die vrijer wel goeie prijsafspraken maken.

Groen is populair. Zelfs mensen die Klaver een snotneus vinden en tot op zekere hoogte staatsgevaarlijk, willen een mooie wereld voor hun nageslacht. Dat kan je op drie manieren forceren. Door te drammen, zoals Arno Bonte soms het bloed onder de nagels van wethouder Visser vandaan haalt. Met de glimlach van Judith Bockhove en dan krijg je een bakfiets cadeau. Of à la Jesse Klaver die met bruine vissenogen en opgestroopte mouwen labiele pubers wijs maakt dat als je je gulp van je broek opent dat je dan het geluid van een vlucht ganzen hoort.
In Rotterdam is het groene succes waarschijnlijk een mix van die drie geweest.

En? Hoeveel dames zouden er op Vincent Karremans van de VVD hebben gestemd? Ik denk dat menig hormonenhuishouding in de war is geraakt sinds hij op het Stadhuisplein in ontblote torso te paard ging. Maar het helpt bij verkiezingen allemaal mee. Karremans liet zien hoe je zo’n circus moet relativeren. Ook Said Kasmi behoedde zijn beschadigde D66 net op tijd voor een grote zeperd door en plein public te zeggen hoezeer hij zich schaamde voor de taal en het gedrag van Denk en de PVV. Als Van Baarle en Meeuwissen tegenover elkaar zaten werden het kwijlende bloedhonden en het is jammer dat de PVV geen drie zetels heeft gehaald, want dan had je die twee partijen namelijk makkelijk tegen elkaar kunnen wegstrepen. Nu komt rechts met hangen en wurgen (met 50+ en de PVV erbij) op 22 zetels en links (met Denk) ook.

Alle macht in de stad is daarmee in handen van de éénpitter Ruud van der Velden van de Partij van de Dieren. Maar als hij zich bij rechts aansluit lopen alle vrijwilligers uit de dierencentra weg en maakt hij een stap naar links storten de rijken geen giften meer. Ik wens Joost Eerdmans veel succes. Moet voor hem a peace of cake zijn.