Jan D. Swart: Gewiekste zet van Baudet, en nu?

16 April 2018, 07:49 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Van alle lijsttrekkers in Nederland in ons land is Thierry Baudet de gewiekste. Een corpsbal met een artiestennaam. Niet mijn favoriet, maar ik moet wel om hem lachen.

Om Theo Hiddema nog meer.

Binnenkort zullen we horen wie van de twee op de gedachte kwam om nu eens grondig uit te vlooien of inderdaad alleen de alliantie van Leefbaar met Forum de bottelnek was voor de deelname van D66 aan een coalitie in Rotterdam.

Ik hoorde Hiddema.

Het verhaal gaat dat hij zich de afgelopen stille zaterdagmorgen naar Rotterdam had laten rijden, waar hij op het stadhuis schuw in een hoekje was gaan zitten om z’n eitje te leggen. Broek omlaag, persen en als je dat nu maar lang genoeg doet, dat persen, dan komt ‘t vanzelf. Baudet en Eerdmans hadden als schooljongens stiekem staan kijken.
Tussen de benen van Theo voltrok zich op oude leeftijd in hurkzit een wonder en het jonge mannentweetal had de volgende nacht geen oog dicht gedaan.

Het ei kreeg ook gelijk een naam, maar die ben ik vergeten.

Het was een vieze en ik begreep er de portée niet van.

Ik word altijd onstuimig blij als de politiek een truc uithaalt. Gisteravond ook gelijk stad en land afgesnuffeld of om te kijken of Pechtold al ergens zou hebben getweet of getrold dat hij met de beëindiging van de alliantie pas genoegen neemt als Eerdmans op zijn eigen gezondheid, dan wel op die van zijn kinderen, zweert aan het Forum de schurft te hebben.

Niks nog.
Maar zoiets wordt het.

Op het praalgraf van Pechtold komt over 50 jaar ook te staan: ja, ik was best een ettertje.
De manoeuvre van Baudet voorziet de verdere ontwikkeling naar een nieuwe coalitie in Rotterdam plotseling van een behoorlijke laag ongemak. D66 en de PvdA moeten nu zelf ook een eitje leggen, want beide partijen vonden het Forum eng.

Als ze de doorgewinterde geste van Baudet afwijzen dan wel kreupel vinden, hebben de verkenners een nog groter probleem dan ze al hadden, want dan worden er geheid allerlei muizenissen bijgehaald die nu onder de paraplu van dat zogenaamde enge Forum kon werden weggestopt.

Ik zeg u: D66 en de PvdA, die willen niet. Die vinden het onvoldoende dat Eerdmans zijn wethouderspositie ter beschikking stelt en onvoldoende dat Forum de verkering met Leefbaar beëindigt. Wat die twee verliezers willen is dat Leefbaar ook op het terrein van integratie, veiligheid, islamitisch onderwijs, moskeeën en haatimams met het hoofd omlaag op de knieën gaat, en Leefbaars ijzeren dame Tanya Hoogwerf op dat vlak haar toon matigt, en dat aan Rotterdam wordt verteld: lieve mensen, in deze wereldstad deugt alles.

Wel lief. Ik wou dat het waar was. Daarom kan ik mijn sympathie voor Miss Barbara (PvdA) maar niet onderdrukken.

Maar ik woon helaas niet in een kinderboerderij. Was het maar waar.