Jan D. Swart: Is het nou rooie Co of blinde Co?

29 July 2018, 17:47 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Bij de VVD houden ze van lachen, veel lachen, dus was Stef Blok op het lumineuze idee gekomen om in komkommertijd links Nederland de stuipen op het lijf te jagen met een paar spookhuiszinnetjes over de stagnatie van de bi-culturele samenleving.
Bingo.
Zelfs de daklozenkrant nam ze over en gelijk al die tuthola’s in Amsterdam over de rooie.
En Pechtold?
Die had op het balkon van zijn gekregen flatje de horizon afgetuurd en bevangen door de hitte in de verte de jungle van Suriname gezien waar een krijger de rivier overstak met een blinkend mes tussen zijn tanden.
Bouterse!
In volle blijdschap had Sylvana Simons in Mokum geroepen: ‘’Hij komt, hij komt, de Goede Sint.’’
En terwijl de media zich intussen in het zweet tikte, zat Blok heerlijk op een terras aan een liter bier, far from the madding crowd.

Dan heb je wel humor.

In Rotterdam vond alleen het jonge raadslid Duygu Yildirim van de PvdA dat Blok zich moest schamen omdat hij van de cultuur in Suriname de ballen verstand had. Zoiets stond er. Iets netter. Later was die tweet in rook opgegaan.
Daar hebben ze bij de PvdA in Rotterdam toch een houtje van: gisteren werd raadslid Narsingh Balwantsing door een Joodse twitteraar op een vleugje antisemitisme gewezen en in no time was zijn eerder ingenomen standpunt pleite.

Swart, wie is Duygu Yildirim?
Dat is een beeldschone dochter van een hardwerkende bouwvakker. In GroenLinks-kringen mag je dat helaas niet meer zeggen van een vrouw. Bij de PvdA, geloof ik, nog net wel. Maar weer niet hardop. Elke linkse partij heeft tegenwoordig ook eigen bikini- en topless standpunten. Je wordt er knettergek van.

Duygu Yildirim; ze is nog aardig ook.
Dat remt de beoordeling. Jammer alleen dat ze op twitter alleen de teksten van griezels als Maarten van Rossem en Francisco van Jole kopieert.
Daar hebben trouwens alle politici erg veel hinder van: alleen maar welgevallige tweets retweeten en nooit, nooit, nooit de wereld eens durven laten zien wanneer je een geweldige draai om je oren krijgt.
Twitter is openbare zelfbevredigingsporno.

Afijn, uiteindelijk kreeg Rotterdam de uitspraken van Blok pas helder op het scherm toen good-old Gerard Cox bij die gereformeerd gedoopte ex-hoofdredacteur van Opzij zei dat een minister van Buitenlandse Zaken tactisch gezien bij dit soort gevoelige onderwerpen beter z’n smoel kon houden. ‘’Maar’’, voegde de aan de Bree in Rotterdam-Zuid geboren oud-onderwijzer eraan toe, ‘’hij had wel gelijk.’’
Wham.

En toen mengde ook ineens Rooie Co zich in het debat over die zinnetjes, die Blok o zo zorgvuldig uitgekozen had.
Die Geuzennaam Rooie Co kreeg Co Engberts trouwens cadeau van mij. Uit respect omdat hij de partij van mijn ouders nog even in tact houdt. Zelf ben ik allang op tijd naar Specsavers gegaan.

Co, de fractievoorzitter van de PvdA schreef: ‘’Wij gaan uit van gelijkheid, gelijke kansen en gelijke rechten.’’
Had Blok dan het tegenovergestelde gezegd?

Hallo Co, ga nou niet zitten sodemieteren over standpunten die elk weldenkend mens met je deelt. Ga je lezers nou niet voorliegen dat Blok tegen gelijkheid is, tegen gelijke kansen en tegen gelijke rechten. Dat is vals.
Ook niet in meervoud roepen dat politici populisten naar de mond praten. Blijf fair. Blijf bij Blok. Want wat hij zei was, ''dat mensen niet goed in staat zijn om binding aan te gaan met onbekenden.''

Dat jij dat wel kan, Co, dat is een kwaliteit, maar waarvan je het gebrek bij anderen natuurlijk niet mag veroordelen. Ik heb ook geen binding met de Lutherse Kerk waarvan jij diaken bent. Zelfs niet als dat de kerk is aan het einde van de rood dooraderde Hoyledestraat, want in die straat ben ik geboren en ik heb die kerk zien bouwen. En weet je trouwens dat Faas Wilkes op die heilige grond het voetballen heeft geleerd? Of ben je van geboorte geen Rotterdammer?

Al dat verbindingsgelul trouwens, komt me de keel uit. Dat is gedram. En drammen is polariseren.
Co, verbinden lukt wel of niet en als het lukt, lukt het vanzelf. En als gelukt is, komt dat door vertrouwen, vriendelijkheid en de bereidheid om de gewoontes en moraal over te nemen van de mensen die ooit vonden dat dit de meest prettige samenlevingsvorm was.
Het lijkt erop dat jouw partij een samenlevingsvariant door onze strot wil duwen, die het spontaan verbinden juist stagneert.

Trouwens overal die inktzwarte ernst van inzien en daar vervolgens weer iets van vinden, ook dat is polariseren.

En ja: Suriname is een failed state als er een moordenaar aan het bewind is. Dat dit Sylvana Simons niet aan haar verstand te brengen is, ach, we weten: ze is niet wijzer. Maar jij toch wel?

En tenslotte wist Blok niet één multicultureel land te noemen waar nog een vreedzaam samenlevingsverband is. En wat schreef jij?
‘’In Rotterdam weten we beter.’’

Gelukkig, dacht ik. Co heeft toch nog humor.
Bijna was ik je Blinde Co gaan noemen.