Dagblad010 | Jan D. Swart over het nieuwe evangelie VVD-Denk
mainImage

Jan D. Swart over het nieuwe evangelie VVD-Denk

29 juni 2020, 19:53 uur
Columns

Aan: Tim Versnel, raadslid VVD in Rotterdam

Beste Tim,

Ik heb even gewacht of het waar was van die tour de force met Denk, en toen het inderdaad waar bleek te zijn, heb ik me ook nog een weekend in eenzaamheid teruggetrokken om het kwartje te laten vallen en nu het gevallen is, voilà, hier ben ik.   

Eerst dit. Ik heb aan Stephan van Baarle van Denk niet de hekel die ik op basis van zijn veel te grote waffel in de raadzaal eigenlijk wel zou moeten hebben. Gek genoeg geldt dat ook voor Maurice Meeuwissen van de PVV. Het zijn twee rare snijbonen, maar ik zie ze als acteurs, dus als wij ze samen zouden meenemen naar de wintersport in Tirol, en we voeren ze dronken, volgens mij hebben we dan best een paar vrolijke avonden.

De werkelijkheid van een raadsvergadering in Rotterdam zonder inbreng van die twee is kaal. Wat zeg ik? Dan is er geen moer aan. Tenzij fietswethouder Bokhove commentaar moet geven op een zebrapad in Nesselande. Dan zijn de broeken op de perstribune weer nat van het lachen omdat haar fiets geen tomtom heeft.

Ik zal je zeggen, Tim, toen Ivo Opstelten nog burgemeester was, is er in het stadhuistheater aardig wat afgelachen. VVD, hè. Maar nu zijn de humoristen uitgestorven. Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren was de laatste. Niemand weet meer waar de lach te koop is. Ivo kreeg ‘m bij de slager in Kralingen bij de Gelderse worst cadeau.

Daarom, Tim, ben ik blij met jouw initiatief om uitgerekend met Denk te gaan samenwerken. Humor zit in de VVD-traditie en deze van jou, VVD flikflooit met Denk, die is zó geniaal, dat is A-categorie. Dat is Frans Moret. Toen Ivo kind was is hij er nog een poosje winkelbediende geweest.

Sorry Tim, dat ik niet de moeite heb genomen om jullie deugplan te lezen, maar ik kreeg het ook pas onder ogen toen Denk het allang via de eigen kanalen had gepromoot. Het persberichtje werd mij door Stephan toegestuurd toen de Turkse staatskrant in Istanbul allang huis aan huis was verspreid.

Dus wat deed ik? Ik heb die mail met één druk op de knop in vreugde weggeflikkerd. Nieuws moet vers zijn en als het promotiemateriaal is moet je het gelijkmatig verdelen. Het voorkomt het gevoel voor discriminatie en daar is al genoeg gezeik over.

Intussen begrijp ik trouwens dat jullie gezamenlijke evangelie in het kader van de bestrijding van discriminatie en racisme gelijkmatigheid als beginsel heeft. Terecht. Wel lachen natuurlijk, dat het dan onmiddellijk bij de presentatie van het basisprogramma al helemaal mis ging. Het bewijst dat Denk, ook in Rotterdam, en óók bij shake hands, route, volgorde en keuzes zelf bepaalt en dus volkomen schijt heeft aan de VVD. Even dacht ik, Tim, wat hebben ze in dat waterpijpcafeetje in je thee gedaan?

Maar dat zag ik toch fout.

Afijn, intussen rouleert je naam nu in stedelijk Turkije in neonletters. Bovendien is daar ook het VVD-reclamefilmpje met Vincent Karremans in ontbloot bovenlichaam te paard al 3,4 miljoen keer bekeken. Turkse meisjes vallen bij bosjes in katzwijn. Dat deed Judith Bokhove in mei 2018 als eerste. Moet je nagaan, want dan hebben ze jouw sporttorso nog niet eens gezien.

Het heeft even geduurd, maar ik snap je. Ik snap waarom je je niet of nauwelijks met de presentatie hebt bemoeit. Je gaf Steef een voorsprong.

Briljant.

Je kopieert daarmee een legendarische biljartwedstrijd tussen de grote Feyenoord-middenvoor Cor van der Gijp en een bluffer uit het café, die voor 100 gulden wilde wedden met libre als eerste bij de 50 te zijn. Cor begon met links en maakte geen reet klaar. Na een kwartier stond hij met 20-0 achter. Het publiek in café De Rustburcht – van de schoonvader van Valentijn Driessen - hield de adem in. Waarna Cor de legendarische woorden sprak: ik geloof dat ik het es rechts ga proberen. Binnen twee beurten tokkelde Cor de partij uit.

Humor en strategie gemixt. Dus als het straks half november is en Denk in het kader van samsam van jou een joekel van een voorsprong heeft mogen opbouwen, zeg jij: hier is de zwarte schmink en nu ik. Tegen die tijd zet ik mijn schoen.

Briljant Tim. Een compromis op basis van gelijkmatigheid. 

PS – Ik zag ook nog ergens een foto van jullie op de Lijnbaan. Nog net niet hand in hand. In het onderschrift stond dat andere partijen zich bij jullie gevoos konden aansluiten. Heeft Lies Roest van GroenLinks zich al gemeld? Kan een leuk filmpje worden. Allebei bij haar op schoot. Steef Links. Jij rechts. En dan hobbelpaardje.