Jan D. Swart: Trucs, sociale woningen & Co

7 April 2019, 23:13 uur
Columns
mainImage

Snap ik die jongens die een baard lieten groeien, zwerfkleding leenden bij de Pauluskerk en vervolgens als daklozen bij het hulploket om een sociale huurwoning vroegen? Nogal. Het zou een truc van mij kunnen zijn.

Gelijk verontwaardiging natuurlijk over zoveel onrecht voor deze jeugdige krabbelaars die zich als lorrejoden moesten uitgeven om eindelijk in Rotterdam aan een betaalbaar huisje te kunnen komen. Die schatten op links waren helemaal over de rooie en terecht.

Ja terecht, want je zal als ouders maar opgescheept zitten met een zooitje zelf verwekte studenten dat er noodgedwongen in het gunstigste geval tot hun 26e thuis een pestbende van maakt.

Maar ho eens even. Waarom wordt er zo kortzichtig en onnozel alleen op deze wijze uitleg gegeven aan de schaarste aan sociale woningen?

Kan voorrang voor daklozen in het algemeen behalve empathisch ook arbitrair zijn? Wat zeg ik? Zelfs corruptiegevoelig. Hoeveel snuggere daklozen zijn er in het verleden al lekker toedeledokie over hun bol geaaid op het moment dat ze de sleutel van hun gesubsidieerde flatje in hun hand gedrukt kregen? Deur dicht, baard af. Hallo Jasper, hoe laat gaan we naar de Witte de With en vullen we de kelken?

Kan allemaal, hè.

Co Engberts, de fractievoorzitter van de PvdA, was er eerder dan de SP als de kippen bij om de verklede schlemielen helemaal te begrijpen en hij ging er ook een brief aan wethouder Kurvers over schrijven. Mag. Maar schrijf dan ook een tweede, Co, en vraag dan eens grondig te laten uitzoeken waar het hulpsysteem de mist in gaat.

U weet: ik heb een zwak voor Engberts. Behalve natuurlijk op die zomerdag in 2018 in de tuin van het stadhuis toen hij in kakihemd, omdat de mussen dood van het dak vielen, vroegtijdig de oorlog verklaarde aan Zwarte Piet. Dat was rellerig. Hij joeg er de stad tot 6 december mee op hoge veiligheidskosten, want het is geen seconde meer rustig geweest.

Ik heb Engberts toen Rooie Co genoemd en elke avond bid hij in zijn ledikantje of hij die geuzennaam mag blijven behouden. Vooruit dan maar. Als hij dit jaar de Zwarte Piet maar met rust laat.  

Nu heeft hij weer de pik op de huisjesmelkers. Dat snap ik iets beter. Hij wil bij koop verplichting tot zelfbewoning en vooral in het centrum, waar vraagprijzen niet eens meer bestaan, maar waar je je alleen scheel kan bieden.

Maar wie gaan er op de Meent of op de Goudsingel wonen als Co met zelfbewoning zijn zin zou krijgen? Niet de mensen, die hij er graag wil hebben, want daarvoor zijn de prijzen inmiddels veel te hoog. Binnen vijf jaar is de waarde bijna verdubbeld. De enige kanshebbers zijn dus kinderen van rijke ouders. En wat is dan het verschil met nu? Dat is er niet. En dat heb ik Co ook al uitgelegd.

Zelfbewoning is alleen realiseerbaar als de gemeente zelf al die panden opkoopt. Maar terwijl ik het schrijf weet ik dat dit lulkoek is en vragen om ellende. Want dan weet ik precies wat bij de nieuwe communistische verdeling van sociale gemeentewoningen de criteria zullen zijn. Dan gaat het in ambtelijke kringen zoals het op het mediapark in Hilversum al jaren gebruikelijk is. Via inteelt.