Afgelopen woensdagavond liep ik na een concert in de Doelen op het Schouwburgplein en het was vrij rustig.
“Ik liep in een te stille stad,
Ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad,
maar de mensen ze slapen, de wereld gaat dicht,
en dan denk ik aan…
Limburg,
want daar brandt nog licht.”
Als Limburger die sinds 1999 in Rotterdam woont, mag ik zeggen dat ik mij te lang zo heb gevoeld. Er was onder de oude burgemeester te lang te weinig aandacht voor de Rotterdamse horeca en nachtleven. De koers die door wethouder Simons van Leefbaar Rotterdam is ingezet, is daarom goed. Recent deed hij een aantal toezeggingen die dit gevoel versterken.
· Het “uurtje langer” in weekend is een succes en wordt doorgezet, Dat betekent dat kroegen op vrijdag en zaterdag tot 3.00 uur open mogen blijven. Ook wordt bekeken of dit kan worden doorgetrokken voor de donderdagnacht; de uitgaansavond voor studenten.
· Bepaalde woningen aan de Oude Haven ervaren overlast door de kroegen aldaar. Het college heeft toegezegd de breedgedeelde zorgen over de isolatie van de sociale huurwoningen aan de Oude Haven te bespreken met woningcorporatie Havensteder.
· De wethouder kijkt ook bereidwillig naar het faciliteren van het nachtleven in leegstaand gemeentelijk vastgoed, zoals in Waterfront; een pand met hele voorgeschiedenis, dat in handen is van de gemeente en al jaren wacht op een nieuwe bestemming.
· Tot slot is toegezegd om te kijken naar de mogelijkheden om bruine kroegen in Rotterdam extra te waarderen.
De Gemeenteraad heeft de wethouder daarbij deze week geholpen met twee unaniem aangenomen moties: het organiseren van dag van de bruine kroeg en een onderzoek of bepaalde Rotterdamse bruine kroegen als Rotterdams Erfgoed kunnen worden benoemd.
Waarom de bruine kroeg?
In Rotterdam zijn steeds meer koffietentjes, duurdere cocktailbars en mensen met bakfietsen te zien. Dat hoeft niet in alle gevallen slecht te zijn, maar we moeten zorgen dat we niet doorslaan en straks alleen nutella wafels en gintonics met komkommer worden verkocht.
De bruine kroeg mag niet uit het straatbeeld verdwijnen.
Niet nog een verwijzing naar de Willems kantine – hoewel zeer gepast, want een bruine kroeg – maar nu naar een ander stuk recent erfgoed uit de serie “Crème de la Crooswijk” dat werd uitgezonden op de Nederlandse TV toen Rotterdam door CNN in 2017 als “Europe’s new capital of cool” werd uitgeroepen.
In beeld kwam een Rotterdammer die nog een ouderwetse kopstoot nuttigt. Een glas jenever afgeblust met een biertje. Jeppa! Al 1,3 miljoen keer bekeken op youtube. Zo’n kopstoot graag wel met mate en in een bruine kroeg!
En dan denk ik aan Rotterdam, want daar brandt nog licht!