Jodenhaat in Rotterdam, camera's graag

5 March 2021, 16:50 uur
Columns
mainImage

Een week terug werd er een ruit bij de kleine, verborgen historische Joodse begraafplaats aan de Oostzeedijk vernield. Ontoelaatbaar en onacceptabel. Daarom maar gelijk de vraag aan het college: we zouden graag willen weten welke veiligheidsmaatregelen er op dit moment worden genomen bij deze en andere Joodse instellingen in onze stad?

Antisemitisme komt te vaak voor in Rotterdam. Ogenschijnlijk in het klein. Een kinderachtige Hitlersnor op een campagneposter bijvoorbeeld. Dat gebeurt in Rotterdam, bijvoorbeeld op het Hofplein. Flauw en kinderachtig, je haalt je schouders erover op, totdat je op jezelf laat inwerken dat op 12 maart 1945 (bijna 76 jaar geleden) op datzelfde Hofplein 20 mannen werden vermoord als represaille door de naziregime van Adolf Hitler.

Meeuwissen van de PVV begreep niet wat Hitler met antisemitisme te maken heeft. Dit dus.

Ook werden we door gekwetste oudere bewoners benaderd over de Dirk van der Kooijweg in de wijk Terbregge. Dirk van der Kooij was een verzetsman in de Tweede Wereldoorlog. Om dan juist in dié straat met Hitlersnorren, nazi-teksten en NSB-uitingen de verkiezingsborden te ontsieren is dus kwetsend  Niet voor mij als VVD’er, maar wel voor veel oudere Rotterdammers die de oorlog nog hebben meegemaakt of net na de oorlog zijn opgegroeid en zeker voor de Joodse gemeenschap in Rotterdam.

Het is prima dat je voor alles wat er fout gaat in dit universum de schuld geeft aan de VVD, echt prima, dat hoort bij een democratie, maar blijf weg van nazi- en antisemitische symbolen. Dat is niet nodig om je punt te maken.

Antisemitisme is namelijk griezelig en kwetsend. Gelukkig blijkt uit onderzoek uit 2015 dat het overgrote deel van de jongeren geen begrip heeft voor het bekladden van Joodse begraafplaatsen, synagogen en de agressie en het uitschelden van Joden in Nederland. Dat is ongelooflijk belangrijk.

Toch is er wel degelijk een groep in Rotterdam, getuige het incident bij de Joose begraafplaats, die zich wel comfortabel voelt bij geweld en bedreiging van onze Joodse gemeenschap. Dat is volstrekt onacceptabel, onder geen enkel beding.

Het aantal meldingen van antisemitisme is het afgelopen jaar met 35% toegenomen. Incidenten waarbij een jongen naar een Joods gezin, dat uit de synagoge kwam, riep: ‘Jood, ik schiet je dood’. De ouders van de jongen keken toe en grepen niet in. Ook binnen de onderwijswereld vinden incidenten plaats. Zoals in februari 2020 waarbij studenten van de EUR en de Hogeschool Rotterdam in een appgroep weerzinwekkende antisemitische memes hebben gedeeld.

Deze tijd maakt zichtbaar dat er een onderstroom is in de samenleving dat gelooft in complottheorieën. En Joden zijn helaas onderdeel van deze complotten. Kan het college aangeven of er enige indicatie is dat dit incident daar een verband mee houdt?

Ook blijkt antisemitisch gedachtegoed onder islamitische jongeren groter te zijn dan onder de rest van de jongeren. Zo hebben social media, maar ook imams een grote impact op dit gedrag van de jongeren. Wat wordt er door college gedaan om dit giftige gedachtegoed uit vooral deze kringen te bannen?

Ik wacht de schriftelijke reactie van de wethouder in spanning af. Maar permanente veiligheidscamera’s in de omgeving van de begraafplaats helpen in elk geval al enorm. Want we willen wel weten wie de daders zijn.