Ludiek protest: Sparta met -19 tegen NEC

11 March 2019, 15:25 uur
Columns
mainImage

En weer wordt Sparta het slachtoffer van een onbezonnen beslissing van de gezamenlijke eerste divisieclubs in januari van het vorig jaar om te kiezen voor een volledig competitieprogramma tijdens interlandweekends. Met in elk geval vier potentiële eerste elftalspelers (Abdou Harroui, Deroy Duarte, Halil Dervisoglu en Lars Veldwijk, bevoorraadt Sparta diverse (Jong-)elftallen van diverse landen.

Destijds nog onwetend van de degradatie van clubs als Sparta en FC Twente lieten de clubs de eigen (commerciële) belangen prevaleren, want: er zouden toch geen eerste divisiespelers worden geselecteerd, zo moet zijn geredeneerd.

Hoe anders ligt de situatie nu met Sparta in de Keuken Kampioen Divisie.
Is een totaal van minstens vier spelers op te vangen door trainer Henk Fraser voor de wedstrijd van Sparta tegen NEC op zondag 24 maart? De vraag stellen is hem beantwoorden. Natuurlijk niet.

Dat zal de KNVB toch ook wel begrijpen? vraag je je af. Ja natuurlijk, maar de KNVB weigert de wedstrijd uit te stellen, omdat de bond dan waarschijnlijk een fikse boete moet betalen aan FOX Sport, omdat het die zondag een wedstrijd heeft geprogrammeerd om 12.15 uur.

Hoe dat twee weken geleden is opgelost met Ajax (tegen PEC Zwolle) is vooralsnog onduidelijk. Waarschijnlijk heeft Ajax de boete uit eigen zak betaald.

De beslissing van de KNVB om niet tot uitstel over te gaan, werkt slechts het suggestieve vermoeden van bevoordeling van FC Twente in de hand. De ploeg, die al verdacht veel strafschoppen meekreeg en van puntenvermindering werd gevrijwaard, moet promoveren, zo redeneren de kwaaddenkenden. Bovendien wil men in Zeist niets horen van competitievervalsing en klassejustitie.

Er rest Sparta misschien nog een kans om de VVCS in te schakelen. Een speler zou een klacht kunnen indienen, omdat hij gedwongen wordt te spelen voor een vertegenwoordigend elftal op straffe van een schorsing als hij voor zijn eigen club kiest. Zij hebben geen keuze, ondanks dat ze liever de kleuren van hun club zouden willen verdedigen.

Een ludiek protest van Sparta-kant zou kunnen zijn om het elftal -19 op te stellen op 24 maart in de wedstrijd tegen NEC, die rechtstreeks op het open kanaal van Fox wordt uitgezonden. Dat zou dan op een boete voor de KNVB komen te staan. Omdat Sparta uit 'overmacht' handelde....