Martin van Geel groef eigen graf

28 March 2019, 19:30 uur
Columns
mainImage

Het heeft er alle schijn van dat technisch directeur Martin van Geel bij Feyenoord zijn eigen graf heeft gegraven. Misschien niet eens zozeer door zijn bekritiseerde beleid, maar vooral door een uitermate onhandig tv-optreden bij het programma De Tafel van Kees op Fox Sports.

De grootste fout die Van Geel in acht jaar Feyenoord heeft gemaakt, is zijn besluit om niet deel te nemen aan de voetbalpiramide. Waar de concurrentie haar jonge talenten wekelijks laat rijpen in de Keuken Kampioen Divisie, is bij Feyenoord de aansluiting tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal volledig verdwenen. Dit tot frustratie van de spelers van Jong Feyenoord, die slechts af en toe een wedstrijd spelen op maandagmiddag.

Tijdens de genoemde uitzending op Fox Sports legde Hans Kraay Van Geel het vuur na aan de schenen. Feyenoords technisch directeur werd gaandeweg alleen maar bozer en bozer. Hij noemde het “kletskoek” dat de concurrenten hun zaakjes met de Jong-teams veel beter voor elkaar hebben. Van Geel bleef volhouden dat deelname aan de piramide voor Feyenoord te duur is, en bovendien onnodig. De echte talenten vinden hun weg naar het eerste uiteindelijk toch wel, luidde kort samengevat zijn boodschap.

Dat Van Geel hiermee zelf “kletskoek” sprak, is duidelijk voor iedereen die Feyenoord een beetje volgt. Veelbelovende talenten lopen nog net niet gillend de deur uit door het ontbreken van perspectief. Zij staan stil in hun ontwikkeling. De naar FC Dordrecht gevluchte Jari Schuurman noemde het onlangs voor de camera’s van RTV Rijnmond “schandalig” hoe de spelers van Jong Feyenoord op Rotterdam-Zuid aan hun lot worden overgelaten. Zijn ex-ploeggenoot Mats Knoester, uit onvrede naar Heracles vertrokken, denkt er precies zo over, zei hij deze week in Dagblad Tubantia.

De spelers van Jong Feyenoord staan hierin niet alleen. Ook Feyenoords hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst heeft meer dan eens aangegeven dat hij de talenten van de club graag in de eerste divisie zou zien uitkomen. En zelfs algemeen directeur Jan de Jong zegt nu dat Feyenoord er toch nog eens over gaat nadenken. Dit zei hij nota bene op de dag dat het vertrek van Van Geel bekend werd. Over mes in de rug gesproken.

Als Van Geel zelf tegen Hans Kraay zou hebben gezegd dat Feyenoord die piramide nog eens gaat overwegen, had hij zichzelf een grote dienst bewezen. Maar blijkbaar was hij te trots en te eigenwijs om over zijn eigen schaduw heen te springen.

Wie weigert nu 12 miljoen voor St. Juste?

In dezelfde uitzending deed Van Geel meer onhandige uitlatingen. Hij beweerde dat Feyenoord tijdens de winterstop een bod van 12 miljoen euro op St. Juste heeft geweigerd. Als dit echt zo zou zijn, is dit een blunder van formaat.

Van Geel voerde het aan ter verdediging op Kraays stelling dat de selectie van Feyenoord nauwelijks waarde vertegenwoordigt. Maar de uitspraak leidde tot een nieuwe golf van kritiek, en keerde zich daarmee als een boemerang tegen de technisch directeur. Want wie haalt het in zijn hoofd om een dergelijk bod te weigeren voor een beperkte voetballer als St. Juste?

En dan was er nog een uitspraak over Robin van Persie. Hij stopt na dit seizoen als speler. Van Geel claimde dat hij met de ervaren stervoetballer in gesprek is om in het nieuwe seizoen als specialistentrainer bij Feyenoord aan de slag te gaan. “En daar heeft Robin wel oren naar.”

Deze week zei Van Persie zelf dat hij zich voor komend seizoen sowieso niet wil vastleggen. En dat gesprek met Van Geel is volgens hem niet meer geweest dan “een brainstorm”.

Oei, ook deze bewering van de technisch directeur lijkt dus uit de lucht gegrepen.

Guidetti, Pellè, Berghuis, Janmaat, Kuyt prima

Hoe gek het ook klinkt: over het geheel bezien heeft Van Geel het zeker niet slecht gedaan bij Feyenoord. Het is óók zijn verdienste dat de club zich in 2017 tot landskampioen mocht kronen, en dat in de jaren daarvoor en daarna twee KNVB-bekers en twee Cruijff-schalen werden veroverd. Hij stelde kort na zijn komst Ronald Koeman aan als trainer, en haalde succesvolle spelers als John Guidetti, Graziano Pellè, Steven Berghuis, Daryl Janmaat en Dirk Kuijt naar De Kuip. Al wordt over Kuijt gezegd dat Van Geel dit aanvankelijk niet wilde. Maar dat is een ander verhaal.

Feit is dat Feyenoord onder Van Geel uit een heel diep dal is geklauterd, zowel sportief als financieel. En daaraan heeft de technisch directeur een grote bijdrage geleverd.

Maar Van der Heijden . . .  

Er zit ook een andere kant aan het verhaal. Want ja, Van Geel is verantwoordelijk voor een reeks miskopen. Maar feit is ook: toen hij in de zomer van 2017 Haps, Boëtius, St. Juste, Larsson en Amrabat binnenhengelde, stonden zelfs de meest kritische Feyenoord-volgers te applaudisseren langs de zijlijn. Dat deze spelers om allerlei redenen niet of onvoldoende uit de verf zijn gekomen, heeft andere oorzaken. Als zij wél zouden zijn geslaagd, zou nu niemand beweren dat Feyenoord de landstitel uit 2017 niet heeft verzilverd.

Daarnaast moet Van Geel zich afvragen of hij niet te loyaal is geweest aan voetballers uit het succesvolle elftal van twee jaar geleden. Dat een speler als Jan-Arie van der Heijden nog steeds centraal achterin staat, is een aanfluiting. Ook dát is een gevolg van het beleid van Van Geel.

 

De journalist Boudewijn Warbroek (1963) bezoekt wedstrijden van Feyenoord sinds 1975. Hij werkt als vrijwilliger voor supportersmagazine Hand in Hand en Stadion Sport Nieuws, en schreef mee aan ruim tien boeken over Feyenoord.