mainImage

Natte rijst met latte

10 september 2022, 10:36 uur
Columns

Goh, wat wordt Rotterdam leuk. Op elke hoek een bak natte rijst, sushi, en een slappe bak koffie met opgeschuimde melk, Latte. In echte Italiaanse restaurants serveren ze het al niet na het eten.

Zo leuk dat ik zelfs bang ben dat onze geliefde Kaag, Sigrid (vrij Germaans overigens) hier komt wonen naast haar huizen in het Midden Oosten en wat in uptown steden in Nederland. Zoals onlangs in de krochten van de media bekend is geworden. Moet een kapitaaltje zijn. Onze Chantal, Zeegers, wethouder volkshuisvesting, is al bezig. D66 onder elkaar. Laten we bouwen voor onszelf. Die paupers kunnen wel in een doos onder de brug.

Gemist? We gaan weer meer sociale woningen slopen. En bouwen voor de bovenlaag. Er is geen vraag naar maar who cares? Nou, er is geen vraag om erin te wonen. Het is er om de rekening rond te rekenen.

Laat ik iets vertellen. Stenen gaan niet meer om een dak boven je hoofd. Het is een belegging geworden. Vroeger zat je geld vast in stenen. Nu is het vloeibaar geworden zoals dat heet in de financiële wereld. Je hoeft er niet te wonen. Het is als aandelen of obligaties. Je kan er altijd in handelen. De lucht tussen de muren is fictief geld waard. Dat heet een vloeibare investering. Tja, dat ik dat moet vertellen als SP-eikel. De enige partij die altijd, maar dan ook altijd gelijk heeft gehad maar nooit heeft gekregen.

Dat is de lelijke kant van het vastgoedbeleid in Rotterdam. Door D66. En Kaag kan hier gewoon komen wonen. Leuk man. Niks mis mee. Gaskraan open want ik kan het betalen. Inductie, ook geen probleem. Ik verwarm er wel de keuken mee.

Graag zonder uitzicht op die dozen waar mensen dadelijk slapen. ‘Wie zijn die mensen? Werken ze bij Ikea? Dat staat toch op die doos?’

Elitair. Eigenlijk heb ik daar helemaal geen moeite mee als het over kunst gaat. Maar over huisvesting?

Rechten van de mens? VN handvest?

Pervers. We slopen betaalbare woningen. En het gewoon zeggen. Respectloos tegen de mensen die nu hun hoofd boven water proberen te houden. Het gebrek aan respect voor mensen vind ik nog het ergste. Een opgeschuimde toren van gebakken lucht. Salaris van de overheid. Nooit een mijn van binnen gezien. Geen scheepstank die schoongemaakt moest worden. Waarschijnlijk ook nog geen remspoor in je eigen wc omdat Truus het wel wegschrobde. Of Fatima.

De mensen die echt werken.

We bouwen beleggingsobjecten voor de rijken die al overal op de wereld een dak boven het hoofd hebben. Misschien komt Kaag ook nog wel. Een condootje in de havenstad kan er wel bij.

O, tuurlijk, die tijdelijke woningen. Het antwoord op de woningnood. Volgens mij was de Wielewaal ook tijdelijk. Een delen van Vreewijk. Helaas al gesloopt.

Slopen, slopen, jongens en meisjes. De rijken hamsteren wel stenen. Twee voor de prijs van een. Is toch in de bonus. Kaag voorop en Zeegers bouwt het.

Behalve dan het nieuwe Fstadion. Gelukkig.