NEC-Sparta: zo kàn dat toch niet, KNVB…!

6 November 2018, 18:01 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Sparta dreigt (opnieuw) het slachtoffer te worden van een onbezonnen beslissing van de eerste divisieclubs in januari van dit jaar om te kiezen voor een volledig competitieprogramma tijdens interlandweekends. Destijds nog onwetend van de degradatie van clubs als Sparta en FC Twente. Het eigen (commerciële) belang prevaleerde en er zouden toch geen eerste divisiespelers worden geselecteerd, zo moet zijn geredeneerd.

Hoe anders ligt de situatie nu met Sparta in de Keuken Kampioen Divisie. Met zes potentiële eerste elftalspelers vertegenwoordigt Sparta diverse (Jong-)elftallen van diverse landen. Aan dat rijtje is inmiddels ook Janne Saksela toegevoegd. De verdediger van Sparta maakt mogelijk deel uit van de Finse selectie voor de Nations League-duels met Griekenland (15 november) en Hongarije (18 november). De achtvoudige international Saksela zit voor het eerst sinds zijn kruisbandblessure in juli 2017 weer bij de voorselectie.

Met Halil Dervisoglu (Jong Turkije), Youssef El Kachati (Jong Marokko), Gregor Breinburg (Aruba), Abdou Harroui en Deroy Duarte (beiden Jong Oranje) telt het totaal aantal afwezigen zes potentiële basisspelers. Is een totaal van zes spelers op te vangen door trainer Henk Fraser voor de uitwedstrijd van Sparta tegen NEC op zondag 18 november? De vraag stellen is hem beantwoorden. Natuurlijk niet. Een kwart van de totale A-selectie is niet te vervangen, ondanks de talenten die in Jong Sparta lopen.

Dat zal de KNVB toch ook wel begrijpen?

Daar in Zeist zal men toch ook wel beseffen, dat als Sparta inderdaad op 18 november moet aantreden tegen NEC, dit pure competitievervalsing inhoudt? NEC ontvangt dan een totaal ontmanteld Sparta, terwijl Jong PSV een week later op Het Kasteel tegen een Sparta-op-volle-sterkte moet aantreden.

Daarom KNVB, stel de wedstrijd NEC-Sparta een paar dagen uit. Er zijn voldoende voetballoze avonden waarop de wedstrijd kan worden ingehaald. Daarmee wordt in elk geval de schijn van competitievervalsing voorkomen. En als de bond het weigert, dan desnoods een kort geding.