Nieuwe ambities voor Feijenoord en IJsselmonde

7 January 2023, 07:06 uur
Columns
mainImage

Er komt geen nieuw Feyenoord stadion aan de Maas. De vraag is of het veel zin heeft om hier nog veel woorden aan te besteden. Of je nu voor- of tegenstander bent, de beslissing is definitief.

Tijdens de raadsvergadering in februari zal er gedebatteerd worden over de vraag of er nog een onderzoek moet gaan plaatsvinden naar de te leren lessen uit dit project. Wat mij betreft prima om zo’n onderzoek te doen, zolang zo’n onderzoek er niet toe dient dat we openstaande rekeningen gaan vereffenen of dat we Rotterdam weer op slot zetten. Want we willen wel verder met de ontwikkeling van Feijenoord en IJsselmonde. En daarbij mogen we grote ambities laten zien.

Rotterdam heeft met dit gebied goud in handen, de wijken Feijenoord en IJsselmonde kunnen zich fantastisch verder ontwikkelen. Zoals altijd bij een succesvolle gebiedsontwikkeling begint het met infrastructuur. Met de nieuwe oeververbinding is Feijenoord over misschien al 10 jaar direct bereikbaar vanuit Kralingen. De Erasmus Universiteit ligt ineens op fietsafstand van Rotterdam Zuid. En er komt een nieuw station Stadionpark op Zuid. Vooralsnog een sprinterstation maar dat mag niet het eindplaatje zijn. Rotterdam moet er in de gesprekken met ProRail voor gaan om van Station Stadionpark een Intercity Station te maken, want dat past bij een stadsdeel dat zo groot is als Eindhoven.  

En dan het bouwen van nieuwe woningen. Er is dringend behoefte aan woonruimte voor de Rotterdammers, of het nu ouderen zijn, studenten, starters of Rotterdammers die willen doorgroeien naar hun volgende woning. In het plan Feyenoord City gaat men uit van 3.700 woningen. Het Feijenoord XL plan voegt hier nog eens zo’n 8.000 woningen aan toe. Als je naar het totale gebied kijkt vanaf het Mallegatpark tot aan de Brienenoordbrug en de Zuidkant van het Coen Moulijnviaduct, is er misschien wel ruimte voor 15.000 tot 25.000 woningen, sociale huurwoningen, woningen voor huishoudens met een middeninkomen en woningen in het hogere segment.

Maar alleen woningen bouwen is niet voldoende voor de ontwikkeling van zo’n enorm gebied. Zonder voldoende groen en zonder maatschappelijke en economische versterking, bouwen we de achterstandswijk van de toekomst.

Het Feijenoord XL plan zet in op het verplaatsen van een deel van het rangeerterrein bij de Kuip en het overkappen van het resterende spoor. Op deze overkapping zou een nieuw stadspark moeten komen. Een fantastisch plan want hiermee wordt het oostelijk en het westelijk deel van Rotterdam Zuid aan elkaar verbonden. Er vindt momenteel onderzoek plaats of dit plan haalbaar en betaalbaar is. Ik ben erg benieuwd, kan niet wachten op de uitkomsten van dit onderzoek. Maar dat er voldoende groen moet komen, daar is iedereen het wel over eens. En ook hier liggen veel kansen, met het Eiland van Brienenoord, de oevers van de Maas, wellicht het Getijdepark, misschien wel een groene brug, de koppeling aan Polder de Esch.

Zonder economie geen toekomst voor een stadswijk. Banen voor bewoners in de directe omgeving zijn cruciaal voor de veerkracht, weerbaarheid en veiligheid van de wijk. Het nieuwe Stadion had een stimulans moeten betekenen voor economische ontwikkeling op Feijenoord en IJsselmonde. Nu het Stadion niet doorgaat zal geïnvesteerd moeten worden in andere economische aanjagers. En er zijn plannen genoeg. Van een Data Center voor de Erasmus Universiteit tot het nieuwe Stadsmuseum (naar Antwerps voorbeeld, een soort MAS aan de Maas).

Één van de sterke punten van het Feyenoord City plan was dat er ook een sociaal- economisch programma was opgenomen met doelstellingen voor werkgelegenheid, opleiding, stages en sportparticipatie. Ook zonder nieuw stadion blijft dit programma erg belangrijk. Opleidingen en banen voor leerlingen uit het MBO in de techniek en zorg, kinderen laten bewegen en in contact brengen met cultuur, ouderparticipatie stimuleren. Zodat ouders ook een toekomst zien voor hun kinderen en ook daadwerkelijk op Zuid willen blijven wonen. Dit betekent een intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen. Feyenoord speelt hier ook een grote rol in. Ik hoop en verwacht dat Feyenoord deze belangrijke maatschappelijke rol wil blijven spelen in dit programma.

In 2017 is de Gebiedsvisie Stadionpark gepubliceerd. Het is nu het moment om deze visie te herzien, fors op te schalen en de verschillende plannen die er liggen voor Feijenoord en IJsselmonde samen te brengen. Maak er één grote nieuwe gebiedsontwikkeling van, één visie op het gebied van infrastructuur, wonen, groen en maatschappelijke en economische versterking voor het gehele gebied op Feijenoord en IJsselmonde.

 

- Diederik van Dommelen is raadslid voor de Rotterdamse VVD