Dagblad010 | Onderwijscrisis niet met tweets bestrijden

Onderwijscrisis niet met tweets bestrijden

mainImage

Er is een onderwijscrisis gaande. Ook in Rotterdam. Door het enorme lerarentekort sluiten scholen soms de deuren. “Handige” ondernemers slaan er een slaatje uit en bieden voor fikse tarieven uitzend-leraren aan. Zo steken zij budgetten in hun zak die bedoeld zijn om leerlingen wat extra te bieden.

Het begint natuurlijk bij structureel meer salaris voor de docent. Het kabinet komt maar niet over de brug en terecht gaan de leraren in januari weer staken voor een betere waardering.

Intussen staat de kwaliteit van het onderwijs in Rotterdam onder hoge druk. De toekomst van jonge kinderen is in gevaar.  Zij krijgen nu niet de aandacht en het onderwijs dat ze nodig hebben. Het lerarentekort is het grootst op scholen waar de meeste kinderen met een achterstand zitten.

Je zou verwachten dat de onderwijswethouder Kasmi in opperste staat van paraatheid is, probeert het maximale te doen, lokaal het verschil te maken. Maar er gebeurt al maanden niets.

Wat doet Kasmi wel? Hij stuurt een tweet de wereld in.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hij zal wel gedacht hebben: als Trump met tweets een wereldmacht bestuurt, dan is het oplossen van een lerarentekort in Rotterdam op die manier een peulenschil.

De leraren verdienen meer respect en meer loon! De regering faalt om voldoende salarisverhoging te realiseren. Willen we dat leraren naar Rotterdam komen en blijven, dan moeten we als gemeente zorgen dat leraren meer geld en waardering krijgen. Het beleid dat nu uitgevoerd wordt door de gemeente is grotendeels bedacht door de voorgaande colleges. Destijds waren ze erg verfrissend maar nu moeten er meer creatieve ideeën erbij komen om de leraren in Rotterdam financieel te compenseren.  Door bijvoorbeeld hun studieschuld te betalen of in overleg gaan met de minister om studieschuld van de leraren kwijt te schelden.

Andere maatregelen om de leraren tegemoet te komen is goede en betaalbare woningen in Rotterdam aan te bieden aan de leerkrachten. Om te zorgen dat de leraren zich duurzaam en goed tussen hun huis en werkplaats kunnen verplaatsen, of gewoon Rotterdam lekker kunnen ontdekken, kan de gemeente gratis OV voor de leraren realiseren of waar nodig parkeerplekken bij de school voor ze regelen.

Ook kunnen we als stad een vuist maken tegen uitzendbureaus die voor veel geld leraren uitzenden door een Rotterdamse pool van leerkrachten te creëren.

Dit zijn maar een paar voorbeelden maar als je met de leraren zelf aan tafel gaat zitten, komen veel meer creatieve en goede oplossingen om de leraren in Rotterdam te houden en nieuwe leraren hier naartoe krijgen. De toekomst van Rotterdam en jonge Rotterdammers is namelijk afhankelijk van goede leraren.