Opsporing Verzocht wordt ingekort. Ben ik te achterdochtig?

10 November 2020, 20:23 uur
Columns
mainImage

Bijna twee decennia geleden kwam ik voor het eerst met de landelijke media in aanraking. Mijn ervaringen waren verbijsterend. Nieuws werd verdraaid of verzwegen en er werd een achteraf dodelijke hetze tegen Fortuyn ontketend. Stuitend, te meer daar enkele participanten later schaamteloos vertelden dat Pim volkomen gelijk had.

Wat was de reden van de verkettering? Zijn directheid, zijn aanval op de pers, zijn kritiek op Europa of zijn mening over de keerzijde van de multiculturele medaille? De schofterige aantijging van Marcel van Dam: ”U bent een minderwaardig mens” kwam na publicatie van Pims goed onderbouwde boek tegen de islamisering van onze cultuur (1997 dus toen al )

Scheldwoorden

Kritiek op de multiculturele samenleving wordt in politiek correct Nederland en de daar aan verwante pers dus gezien als een minderwaardige stellingname. Ze hebben er zelfs speciale scheldwoorden voor gevonden: Islamofobie en xenofobie naast het al bestaande discriminatie.

Wijs op de slechte cijfers van bepaalde nieuwe bevolkingsgroepen bij de criminaliteit en je bent al snel xenofoob. Wijs je op de mogelijke oorzaak van die slechte cijfers door te verwijzen naar de Hadith en de Koran, waarin geweld tegen andersdenkenden – laat ik het voorzichtig zeggen – absoluut niet wordt veroordeeld en je bent islamofoob. Een overigens volkomen verkeerd woord, want een fobie is een irreële angst en angst voor de islam lijkt me een zeer reële angst. Volg het nieuws maar.

Tussen de regels.

Bij die laatste bezigheden is het wel nodig om tussen de regels door te lezen en luisteren. Bij iedere islamitische aanslag wordt wel een moslim gevonden, die zich daartegen uitspreekt. Volkomen logisch, lijkt me, maar de media vinden dat bij een moslim klaarblijkelijk zo bijzonder dat het speciaal vermeld moet worden. Het geloof van twee jongens in Wenen die een agent in veiligheid brachten is expliciet genoemd en het geloof van de slachtoffers niet. Dat bij de rellen afgelopen zomer nog al wat daders riepen, dat hun God de grootste is, heeft niet geleid tot het specifiek noemen van de religie van die jongeren. Stel je voor dat de kijkers - die door de media moeten worden opgevoed - denken, dat bij dit soort gelegenheden bepaalde groepen oververtegenwoordigd zouden zijn.

Opsporing Verzocht

Al weer een tiental jaar geleden zat ik bij Knevel en Van de Brink in hun praatprogramma. Tijdens het debat bagatelliseerde Asscher, toen wethouder van Amsterdam, de rol van Marokkanen bij de criminaliteit en onrust in zijn stad. Bij mijn vraag: “Kijkt u wel eens naar Opsporing Verzocht “ veinsde hij onwetendheid. De volgende dag liep ik op de markt in het centrum, toen iemand me toeriep: “Hé Sörensen, mooi gezegd: ”Opsporing Verzocht”, waarna hij zijn duim opstak.

Opvallende uiterlijke kenmerken

Dat programma is vrij deprimerend om naar te kijken, omdat het aantoont hoe onverdraagzaam criminelen zijn. Tuig van de richel dat ouderen besteelt en oplicht, groepen die leeftijdgenoten mishandelen, pistolen en machinegeweren, die in de openbare ruimte worden gebruikt en nog veel meer ellende. Het grote voordeel van dit programma is het feit, dat de daders soms zichtbaar zijn. Goed voor de politie, die daardoor vele misdrijven heeft kunnen oplossen. Maar volgens een deel van de media slecht voor het Nederlandse volk, omdat het voortdurend terugzien van bepaalde kenmerken zoals b.v. een licht getinte huidskleur kan leiden tot (voor?)oordelen.

Klaarblijkelijk vinden de multiculti-pausen van de NPO ons na al die jaren niet meer in staat om te helpen bij het oplossen van criminaliteit. De politie wil graag dat het programma door blijft gaan, maar de NPO wil er vanaf, zogenaamd omdat het vooral wordt bekeken door ouderen (meer dan een miljoen) die wel belasting mogen betalen, maar niet meer mogen helpen bij het oplossen van misdaden. Inkorten of stoppen dat programma, vinden ze in Hilversum. Of mogen we niet zien dat sommige groepen in onze samenleving in dat programma oververtegenwoordigd zijn? Moeten we vooral blijven geloven in de multiculturele heilstaat?

Is dat de reden waarom de NPO af wil van Opsporing Verzocht of ben ik na al die jaren met negatieve ervaringen te achterdochtig geworden?