mainImage

Over de luchthaven, studenten, en de onderwijswethouder

22 juni 2022, 07:00 uur
Columns

Rotterdammers hebben het nooit over Rotterdam The Hague Airport. Die naam wordt alleen gebruikt door ex-studenten die in Garderen zijn geboren, in Stroe naar school fietsten, net zo lang totdat met daverende wiskundecijfers de Universiteit in Kralingen in zicht was. 

Ze leerden mij ook wiskunde; ik heb er geen reet aan gehad. Hallo, Said Kasmi. Jij wel? Jij bent onderwijswethouder. 

Vanaf de eerste dag hadden die studenten uit Garderen de schurft aan Rotterdam omdat ze zich een ongeluk betaalden aan een zo’n klein pestpokken bovenkamertje en op introductiedagen na vier pilsjes al zo dronken als een tor een draai om hun oren kregen van de stadspolitie. In Garderen wisten van het bestaan van de politie niet af. Daar hadden ze nog een veldwachter. Die zoop beter.

De Erasmus Universiteit in Kralingen is een verzamelplaats van intelligente en alles beter wetende voornamelijk niet-Rotterdammers, die hier voor het eerst verliefd hun broek hebben laten zakken en sier maakten door elk jaar een ander scharreltje voor 55 euro te ontvoeren naar het Spaanse goudgele strand. Lang leve Zestienhoven.

Eenmaal terug in hun kleine linkse beslotenheid werden ze lid van een studentenkorps, in het ergste geval van een politieke partij; de snelste weg naar gezag. Echte Rotterdammers hadden daar nog nooit over nagedacht. Die hadden er ook geen tijd voor. Die waren zonder subsidie aan het werk en hadden godbetert wel wat anders aan hun hoofd.

Mag ik wat vragen aan de gemiddelde Rotterdammer? Bent u happy met de luchthaven Zestienhoven? Ik bedoel: vindt u het lekker om last-minute makkelijk even met Transavia naar Malaga te kunnen vliegen? Autootje parkeren op 2 minuten van de incheckbalie. Koffertje. Ticket. Paspoortje. Hoppa. I

Ik ken zwaar linkse raadsleden die het doen. Terecht. maar dan wel je kop houden.
Nee, ik ben geen verrader.

Zestienhoven is er vanaf 1956. Er zijn nog maar weinig Rotterdammers met eigen tandjes die vóór 1956 in de buurt van de luchthaven een huis hebben gekocht. Dat deden ze vrijwel allemaal pas daarna, zelfs nog toen de vlieguren buitenproportioneel stegen. Ze doen dat nog steeds.

De nieuwe kakkershuizen op de plek waar ooit op 22 voetbalvelden in de Rotterdamse Kelderklasse de jeugd van de straat werd gehouden, niet ver vanwaar VOC met Henk Lagendaal en Xerxes met Faas Wilkes triomfen vierden – weten raadsleden en wethouders veel - die huizen zijn daar historisch als broodjes verkocht, waarschijnlijk aan ex-studenten uit Stroe die maar wat graag de geëiste verklaringen tekenden een huis te hebben gekocht onder de rook van de startbaan. Met andere woorden: daarna kop dicht.

Graag, want ze lopen sindsdien vanaf de ontbijttafel met hun koffertje zo het vliegtuig in. Heerlijk. Enkele klagende gemeenteraadsleden ook, ik ken ze, maar die mogen daar niet voor uitkomen.

Daarom heb ik zo’n zwak voor wethouder Said Kasmi van D66. Die is lid van een principieel politieke fietspartij, maar laat zich heerlijk, onaantastbaar en per oproep als een vorst in zijn dienstauto rondrijden. Ik zie hem weleens instappen op de binnenplaats van het stadhuis. Zelfs de achterdeur laat hij voor zich openen. Het is 'n beetje de rentree van het avonturenverhaal van Karel Ebeling in zijn hangmat rond de sawa’s in het voormalige Nedderlands Indie. Vraag me er gerust naar. Het is niet controversioneel.  

Lang leve Kasmi. Hij doet Karel na.

Geloof overigens niet dat hij in de buurt van Zestienhoven woont, maar het zou zo maar kunnen. Ik ken wel anderen.