Parafraseren: het werkwoord voor nepnieuws

10 March 2020, 21:09 uur
Columns
mainImage

Laatst verwees presentatrice Natalie Righton in het actualiteitenprogramma Buitenhof tijdens een gesprek met Henk Otten, medeoprichter en voormalig lid van Forum voor Democratie, naar uitspraken van Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Volgens haar had hij daar de EU beschuldigd van ‘een vooropgezet plan’ om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse migranten.

Meteen alle oren in Nederland op stelen.

Forum voor Democratie-leider Baudet eiste nog dezelfde dag excuus en rectificatie, en zo niet: dan een kort geding omdat hij vond dat zijn uitspraken over de Europese migratiepolitiek verkeerd door Righton waren weergegeven.

De oren van Nederland werden groter.

Ook de VPRO liet zich daarna niet onbetuigd en stelde in een reactie dat de presentatrice de uitlatingen van Baudet op een juiste wijze had geparafraseerd.

Morgen (11 maart) buigt de rechter zich dus over: parafrasering.
Je kan het ook anders zeggen: morgen buigt de rechter zich over 'gemaakt' nieuws dat niet bestond, maar nieuws werd omdat mensen het gingen lezen.

Ongeacht de uitslag: nepnieuws.

Nida had deze week ook zoiets. Er waren teveel foto’s van moslima’s met mondkapjes in de media verschenen. Dat suggereerde volgens deze politieke partij dat het coronavirus iets met moslima's of de islam te maken heeft. Totale onzin natuurlijk, maar toch. Met een paar simpele gefilmde vraaggesprekjes met krantenredacties werd er door Nida nieuws gecreëerd wat niet bestond. (*)

Waarom? Omdat Nida er bij gebaat is dit soort berichtjes naar buiten te brengen. Imams deden dat óók destijds naar aanleiding van de tekeningen van de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die trouwens nog altijd wordt beveiligd. Die imams schiepen met nepnieuws chaos. Nu heet dat met een duur woord parafrasering.

Maar tot de basis herleid zijn het allemaal politieke spelletjes. Zo van: weet je, als je dat gebeurt (wat niet is gebeurd) dan vinden wij dit ervan. Het suggereert dus dat het er is. Bedenkelijk. Gevaarlijke politiek en journalistiek. In elk geval vals. Het kan mensen op gedachten brengen en de geschiedenis bevestigt dat.

 
(*) https://dagblad010.nl/algemeen/nida-zeurt-over-fotos-mondkapjes-bij-moslimas-