mainImage

Piet Ocks: Bedankt Sparta, voor een glorieus seizoen

Afbeelding is niet meer beschikbaar
20 mei 2018, 19:48 uur
Columns

Ik hoor het toenmalig voorzitter Jan Bossink, zondag voor het eerste sinds achttien jaar weer aanwezig op Het Kasteel, nog zeggen na de ontsnapping bij FC Groningen in 1999: ‘’Dit nooit meer!’’ Het zou nog drie keer gebeuren met fatale afloop. Nu tegen Emmen.

De naam van Dick Advocaat kan worden toegevoegd aan het illustere rijtje Frank Rijkaard en Aad de Mos om degradatie te voorkomen in de nacompetitie, waaraan ook die van Henk ten Cate niet mag ontbreken in zijn ultieme poging met Sparta te promoveren.

Maar bedankt Sparta, voor dit zojuist zo glorieus afgesloten seizoen. Het was elke keer weer een lust voor het oog om deze ploeg te zien strijden voor elke meter. Ik heb genoten van de slimme Fred Friday met zijn hakjes, zijn pirouettes en talloze malen in buitenspelpositie. Van de edelmoedige Kenneth Dougall ook, een meester in het aan de verkeerde kant dekken van de tegenstander, van de doorzetter Robert Mühren en van Miquel Nelom met zijn soms onnavolgbare acties, die hem bij Feyenoord al op de bank deden belanden.

En van Frederik Holst ook, die zijn tegenstanders geen meter ruimte gunde en van Sherel Floranus, die rende en draafde, dat het een lieve lust was. Van doelman Leonard Nienhuis, die zo aandoenlijk mooi misverstanden kon ontlokken, maar ook fabuleuze reddingen kon verrichten. En niet in het minst van Michiel Kramer, Nicholas Marfelt, Alex Craninx, Franck Bambock en George Dobson. Waar waren ze eigenlijk opeens gebleven na de winterstop?

Maar het meest heb ik genoten van Alex Pastoor, een voorkomende persoonlijkheid. Een op en top heer, die per computer een selectie neerzette, die er niet om loog. Die zijn spelers liever de hand boven het hoofd hield dan ze uitschold na weer een wanprestatie. Hij is de verpersoonlijking van het goede, hij motiveerde Sparta en spoorde zijn spelers aan tot het somtijds onmogelijke. Nooit en kwaad woord over zijn spelers, nooit een kritische noot, ze zaten nog in een proces, het zou allemaal tijd kosten, veel tijd.

Het proces begon na de eerste uitnederlaag bij VVV-Venlo (3-0) en eindigde na de nederlaag (0-7) tegen Feyenoord. Maar versagen deed hij nooit. Sparta is hem dan ook oprechte dank verschuldigd.

Evenals de directie en de Raad van Commissarissen, die op de juiste momenten de juiste beslissingen namen door Alex Pastoor alle verantwoordelijkheid te geven met betrekking tot de samenstelling van de selectie, die louter vijfjes en zesjes telde of nog minder. Met veelal dezelfde type spelers, die liever risicoloze, dan gewaagde aanvallende acties ondernamen. Met als gevolg dat Sparta volgend seizoen in een aantrekkelijke eerste divisie mag spelen met tegenstanders als FC Twente, Roda JC, NEC, Go Ahead Eagles, FC Dordrecht en SC Cambuur.

’Zij gaan naar Enschede,’’ zongen de fans van de tegenstanders in de voorbije wedstrijden. Ze hadden een vooruitziende blik, want het is er dan toch van gekomen.

Al hoeft Sparta op een vrijdagavond niet naar Emmen-uit…

Bedankt, Sparta.


Foto: Digitaal Dagblad