Dagblad010 | Piet Ocks: Clubs dupe van kortzichtigheid KNVB

Piet Ocks: Clubs dupe van kortzichtigheid KNVB

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Met stijgende verbazing en oplopende boosheid heb ik afgelopen week het selectiebeleid van de KNVB gevolgd. Twee spelers van Sparta en eentje van FC Twente werden gekozen in vertegenwoordigende elftallen van Oranje. Niets bijzonders, zou je zeggen of zelfs: een eer. Zeker voor Sparta als twee uit eigen jeugd voortgebrachte spelers zich bij Oranje (-20)  mogen melden en ook nog eens twee spelers mogen aansluiten bij het nationale elftal van Curacao.

Ware het niet, dat Sparta dit weekeinde 'gewoon' voor de competitie moet uitkomen en in elk geval in dat rijtje twee van zijn betere spelers moet missen. En dat geldt ook voor FC Twente, dat zijn eerste doelman niet kan opstellen, nota bene de derde doelman van Jong Oranje. Nochtans zijn zij verplicht zich te melden bij Oranje op straffe van een schorsing. Vandaar dat ik de woede bij Henk van Stee, Sparta's technisch manager, volledig kan voorstellen.

De KNVB verschuilt zich nu achter de reglementen van de UEFA, die stellen, dat opgeroepen spelers verplicht zijn zich te melden bij de diverse nationale selecties. Maar hierbij gaat de UEFA er voetstoots vanuit, dat de betaalde competities in die landen stil liggen.

Hoe anders is dat in Nederland. In januari van dit jaar toonden de eerste divisieclubs geen bezwaar om 'gewoon' te spelen in de weekeinden dat Oranje ook zou spelen. Logisch, omdat Helmond Sport, TOP Oss, Emmen, De Graafschap, kortom, de meeste eerste divisieclubs in potentie geen Oranje-kandidaten in hun selecties hadden. Terwijl FC Twente, Sparta, NEC en Roda JC niet mochten meestemmen, omdat ze nog in de eredivisie uitkwamen.

Zouden de reglementen van de UEFA ook hierin voorzien? Zou in die reglementen ook een voetnoot zijn opgenomen, waarin staat dat bonden geen betaalde competities mogen afwerken als er interlandvoetbal wordt gespeeld? En zou er ook in staan dat nationale selecties niet ten koste van de clubs mogen gaan, die 'gewoon' competitie moeten spelen? En dat gedegradeerde clubs met potentiële internationals in die gevallen geen spelers hoeven af te staan?

Het antwoord is even kort als simpel: neen!

Omdat de UEFA geen rekening heeft gehouden met Nederland, dat uit commerciële belangen de eerste divisie tijdens een interlandweekeinde laat spelen, teneinde minder wedstrijden op de commercieel slechte maandagavond te hoeven plannen. En om de competitie tijdig te kunnen beëindigen in mei, is er voor de eerste divisie in de interlandweekeinden een compleet competitieprogramma.

Dat Sparta en FC Twente daarvan de dupe zouden worden, dat heeft men in januari van dit jaar - in alle naïviteit - niet voorzien. De bedoelde clubs zijn het slachtoffer van de destijds getoonde kortzichtigheid van de KNVB. En daarom had de bond best wat soepeler met de reglementen mogen omgaan. Maar ook daarin voorzien de reglementen van de UEFA niet. Domweg omdat daarmee bij de KNVB, noch bij de UEFA ooit rekening is gehouden.


Foto: Digitaal Dagblad