Potje woonvisieën 

21 September 2020, 10:30 uur
Columns
mainImage

Rotterdamse politiek gaat woensdag 23 september 2020 weer een potje woonvisieën. Wethouder Bas Kurvers gaat in de gemeenteraadscommissie voor bouwen en wonen opscheppen over de - ondanks de coronacrisis - grote voortvarendheid, waarmee in Rotterdam woningen worden gebouwd. 

Veel succes boekt de VVD-wethouder met het bouwen van woningen in het hoger segment van 310.000 tot 470.000 euro. Het nog duurdere topsegment scoort zelfs nog beter. 

Helaas zit het wat minder mee met de nieuwbouw van sociale woningen. Hoeveel van dat soort woningen er sinds 2018 door woningcorporaties zijn gerealiseerd wil Kurvers zelfs niet ‘onthullen’. Vragen daarover van de SP laat hij onbeantwoord. Dat terwijl het een kleine moeite voor de wethouder zou zijn. Twee projectjes, 37 eengezinswoningen in Hillesluis en 25 appartementen van 55 m2 in het Oude Noorden. En dan heb je het wel zo’n beetje gehad. 

In zijn uitvoerige voortgangsrapportage staat natuurlijk geen wanklank over het uitblijven van betaalbare nieuwbouw. Het tegenovergestelde is het geval. Kurvers is hartstikke trots dat er - volgens hem - heel veel wordt gebouwd in de sociale sector. Hij kan zich dat zelf wijsmaken door bijvoorbeeld de plannen voor Smeetsland e.o. en de Tweebostoren daarbij op te tellen. Ten onrechte, want die ruim 400 woningen, die er straks komen, worden na een eerste mutatie direct overgeheveld naar de vrije sector. 

Maar nog veel dubieuzer is het dat Kurvers alle piepkleine hokjes in de Startmotor op Zuid en Our Domain bij de Blaak meetelt met de productie van sociale woningen. 

Oké, de (aanvangs)huren van die twee (vrijesector)projecten liggen grotendeels net onder de 730 euro, zodat een starter huurtoeslag kan krijgen als ie maar weinig genoeg verdient. Maar het gaat je voorstellingsvermogen te boven dat je die kleine eenkamerpostzegelflatjes van 24 m2 volwaardig meetelt in de categorie sociale woningen. 

Op die categorie valt nog wel wat meer af te dingen. Kurvers vindt ook dat alle particuliere woningen tot 174.000 euro tot de voorraad sociale woningen behoren. Dan heb je het over aan arbeidsmigranten verhuurde, slecht onderhouden gedeelde bovenwoningen, waar belachelijk hoge huren normaal zijn. Dan heb je het over Carnisse, waar de burgemeester elke vrijdagmiddag werkt. En kan ervaren hoe terecht (?) het is om de woningen in Carnisse in die categorie sociaal in te delen. Dan heb je het over Schiebroek Zuid, waar Kurvers in november vorig jaar al een vernietigend vonnis over uitsprak. 

Sociale woningen? Herdefinieer dat begrip svp. Woningcorporaties hebben er nog ruim 100.000. Dertig procent van het aantal woningen in Rotterdam. 

Wie, zoals VVD-gemeenteraadslid Vincent Karremans, blijft roepen dat zeventig procent van de Rotterdamse voorraad sociaal is, heeft wat uit te leggen. 

Daar is een potje woonvisieën uitermate geschikt voor.