Referendum donorwet, D66 in spagaat

4 April 2018, 14:36 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Als senator heb ik vurig gepleit voor het invoeren van referenda naar Zwitsers model. Het werd een compromis: de wet die nu dreigt te worden afgeschaft.

Al op mijn twintigste jaar werd ik bloeddonor (mag niet meer om medische redenen) en vulde ik een formulier in om na mijn dood mijn organen te hergebruiken.

Die twee komen nu bij elkaar, want ik heb net een formulier ingevuld om een referendum te houden over de omstreden donorwet. Die wet is verleden jaar door de 2e Kamer aangenomen, omdat een kamerlid van de PvdD de trein miste; nipter kan niet.

Hoewel ik dus al heel lang een donorcodicil heb, ben ik tegen de wet. Ik vind het principe ‘als je niet tegen ben, ben je automatisch voor’ niet acceptabel. Ik kan me nog herinneren dat oud minister-president Dries van Agt na de anti-kruisraketdemonstratie in 1981, waar 400.000 mensen voor naar Amsterdam gereisd waren zei, dat veel meer Nederlanders niet gedemonstreerd hadden. Die redenatie kan mijns inziens beter niet in een wet worden vastgelegd. Het hek is dan van de dam in de trend van: Zes miljoen mensen hebben niet gestemd, dus ze zijn heel tevreden met het beleid, etc. Niet doen dus.

Het referendumvoorstel, waar ik net voor getekend heb, is heel duidelijk, want vrijwel iedereen heeft een mening over het afgedwongen donorschap. Het is absoluut niet ingewikkeld zoals bijvoorbeeld de Europese grondwet, waar we ooit massaal tegen stemden en het betreft alle inwoners van ons land. Het schreeuwt dus om een referendum.

Nu is het grappige dat door een referendum over de donorwet D66 (52 jaar niets bereikt) in een heel vervelende spagaat dreigt te komen. Ooit gepresenteerd als de partij voor directe democratie hebben ze nu in de coalitie hun Januskop al gedemonstreerd. Maar alle argumenten, die ze toen gebruikten vallen weg bij een referendum over dit onderwerp. Het onderwerp waar ze zich zo hard voor hebben gemaakt. Het wordt dus kiezen tussen Scylla en Charybdis voor de democraten uit 1966. Voor je principe en tegen je eigen wet of voor je wet en tegen je principe.

Denk dat ik de uitkomst nu al weet.

https://hartvoordemocratie.nl/