mainImage

Richard en zijn partij maken geen fouten

21 januari 2023, 06:00 uur
Columns

Komt een man bij de psychiater, die hem een tekening voorlegt: een cirkel met daarin vier stippen. “Wat zie u hierin?”, vraagt de psychiater. De man aarzelt en zegt: “Een plein waarop vier mensen staan te kotsen.”

“Dat is wel een beetje smerig”, antwoordt de psychiater. Waarop de man zegt: “Wat smerig? U moet niet zo’n smerige tekening maken.”

Credo

Ik moest eraan denken na de laatste commotie rond een raadslid van de Rotterdamse PvdA, die huisjesmelker blijkt te zijn. Hun fractievoorzitter Moti zou op dezelfde vraag bij dezelfde tekening waarschijnlijk zeggen: “Vier altruïstische leden van de PvdA die zegenrijk werk doen ten behoeve van de samenleving.”  Zijn credo is: “Goed of fout, het is mijn partij.”

Eerste keer

Ik ken hem al lang. Toen ik 2002 de raad betrad, deed hij dat ook. Een goed gesprek hebben we slechts één keer gehad tijdens een reis naar Berlijn*. Hij vertelde als student aan de TH Delft bezig te zijn met een water-mes. Toen ik hem plagerig vertelde het bijzonder te vinden dat Wim Kok, na zijn premierschap als PvdA’er uitgerekend bij de ING ging werken, had hij alle begrip voor Kok. Ik had de tendens nog niet door, dus probeerde ik hem te laten inzien (je blijft schoolmeester) dat het toch raar is dat een sociaaldemocraat en oud-voorzitter van de FNV voor een riante vergoeding uitgerekend bij een uiterst kapitalistisch instelling gaat werken. Richard had er geen problemen mee.

Verontwaardiging

In mijn raadsperiode kregen wij veel klachten over de toenmalige fractievoorzitter van de PvdA: Peter van Heemst. Die klachten hadden allemaal te maken over zijn omgaan met vrouwen. Ik heb één vrouw, die zich bij me beklaagde, gevraagd het vooral niet tegen haar man te zeggen. Die ken ik heel goed en ik wist vrijwel zeker, dat hij Van Heemst op zijn bek zou slaan.

Mijn vriend Dries Mosch kon zich gelukkig beheersen toen zijn vriendin door deze PvdA-er werd lastiggevallen. Zelfs uit hun fractiekantoor bereikte ons klachten. Misschien ben ik te achterdochtig, maar waarom werd uitgerekend die man uitgenodigd om jurylid te worden bij de Hindoestaanse miss-Rotterdam verkiezingen? Werd zijn gedrag als een geinige ondeugd gezien, omdat hij partijlid was?

Racisme

Toen twee van onze stagiaires in de stadhuishal liepen, werden ze aangesproken door Moti. Op zijn vraag wat ze deden antwoordden ze dat ze stage bij Leefbaar liepen, waarop Moti ze toebeet “verraders” te zijn; hoogstwaarschijnlijk omdat onze meiden een kleurtje hebben. Het heeft uiteindelijk - op aandringen van burgemeester Aboutaleb - tot excuses geleid, maar later ontkende eerlijke Richard openlijk de hele affaire. Niet alleen zijn partij maakt geen fouten, maar ook hij niet.

Voor de bus

Van een verontwaardigd partijgenoot kreeg ik te horen dat bij een nieuwjaarstoespraak van de PvdA vier jaar geleden een verzekeringsfraude werd gebagatelliseerd. “Iedereen deed wel eens iets fout!” Dus die fraude van een raadslid was slechts “een foutje.” Waarschijnlijk ook een fout van de rechter die hem veroordeelde.

Het verwonderde me dan ook niets dat Moti aanvankelijk de onthullingen over zijn huizen bezittende fractiegenoot min of meer met een korreltje zout nam (**): “Het viel allemaal wel mee.” Maar ja, toen kwam de waarheid aan het licht en plotseling moest eerlijke Richard zijn mening herzien. Uiteraard heeft hij niets fout gedaan, maar is hij zelf bedrogen.  Zogenaamd verkeerd voorgelicht door zijn vriend (tot voor kort) die hij nu zonder pardon als een baksteen laat vallen c.q. voor de bus gooit.

Die vriend, Narsingh Balwantsingh, reageert bij Rijnmond Nieuws. “Ik voel me ook bedonderd door Richard. Misschien dat hij nu onder druk zegt dat ik niet eerlijk ben.”

Ik heb het sterke vermoeden, gezien mijn eigen ervaringen, dat Narsingh volkomen gelijk heeft.

 

* In die post-PvdA periode mocht iedere commissie één keer per jaar een snoep - c.q. studiereis maken. Is snel afgeschaft!

**
Nieuwjaarsborrel PvdA Rotterdam overschaduwd door opstappen raadslid en vastgoedbaas Balwantsingh - Rijnmond