Dagblad010 | Rob Jetten? Daar kunnen we geen genoeg van krijgen

Rob Jetten? Daar kunnen we geen genoeg van krijgen

mainImage

Thierry Baudet is boos op de VPRO omdat presentatrice Natalie Righton lelijke dingen over hem zei in Buitenhof. Hij sleept de omroep zelfs voor de rechter. Dat is mooi, dan weten we alvast waar de nieuws- en actualiteitenrubrieken de komende weken mee beginnen.

En geef ze eens ongelijk in Hilversum. Baudet kan je vreselijk irriteren, je zou er bijna je objectiviteit door verliezen. Hij bedient zich namelijk regelmatig van woorden met meer dan twee lettergrepen en die zijn voor veel persmuskietjes te hoog gegrepen.

Voor veel Kamerleden trouwens ook. Neem Robbie Jetten. Wanneer Baudet achter de katheder aan een referaat begint, zie je de niet al te nozele akela van D66 al pissig worden. Al na een paar regels staat hij op en dribbelt driftig naar de interruptiemicrofoon. Hij kan Baudets bloed wel drinken en verliest daardoor de controle over zijn eigen woorden.

En dus sprak hij op 25 februari tijdens een Kamerdebat: "De heer Baudet staat voor een dominant blank Europa waar geen plek is voor mensen met een andere afkomst of een andere kleur of mensen die op een of andere manier tegen de wereld aankijken." Kijkt u het zelf maar na, het fragment staat onversneden op YouTube.

Ziedaar de reden van het conflict. Geen woorden van Baudet, maar van Jetten. Iemand heeft ze opgevangen, ze vervolgens gescrambeld doorgepasst naar een derde die ze op zijn of haar beurt weer verdraaid in de autocue van marionet Righton heeft gezet. Van horen zeggen, heet zoiets. Maar bij dit soort serieuze onderwerpen moet je als medium zorgvuldiger zijn.

De feiten checken, zoals dat vroeger gebeurde toen journalist nog een achtenswaardig beroep was. De VPRO mag daarom aan de dik verdiende schandpaal. En Robbie Jetten? Die moet vooral blijven interrumperen, zo vaak mogelijk. Van door emoties gevoed dilettantisme kun je als kijker geen genoeg krijgen.