Rotterdam maakt een potje van het jeugdbeleid

11 May 2024, 21:24 uur
Columns
mainImage

Wethouder Said Kasmi pleit voor het verlagen van de leerplicht naar 3 jaar. Dit als maatregel om de teruglopende deelname aan de vroegschoolse educatie te keren. Die terugloop is inderdaad fors, zeker ook op Zuid, zo blijkt uit stukken die de komende week in  de Gemeenteraad aan de orde zijn.

Vertrouwen in de overheid?

Maar misschien hebben ouders hele goede redenen om hun peuters thuis te laten. Dezelfde redenen bijvoorbeeld om massaal hun stembiljet direct vanuit de brievenbus in de vuilcontainer te gooien, waardoor op Zuid de opkomst bij de verkiezingen zo bedroevend is. Want waarom zouden ze de overheid nog vertrouwen?

Armoedig armoedebeleid

En voor welk probleem is de vroegschoolse educatie eigenlijk de oplossing? Wijlen Joany Muskiet van de Stichting Helderheid liet niet na te stellen dat afwijzing het kernprobleem is van vele kinderen op Zuid.[1] Afwijzing omdat ze gediscrimineerd worden. Afwijzing omdat hun wijk afvoerputje wordt genoemd. En afwijzing omdat ze opgroeien in de stress van een gezin dat in permanente armoede verkeert.

D66 echter, de partij van Kasmi, stemde enkele jaren geleden nog tegen een motie die het College aanspoorde om bij het Rijk te pleiten voor verhoging van het minimumloon. Is dat solidariteit met deze kinderen? D66 heeft ze in de steek gelaten en dat heeft stellig bijgedragen aan de lage gunfactor van de overheid bij de bewoners van Zuid.

Een goede organisatie de nek omdraaien

En als Kasmi dan zo begaan is met deze kleintjes, waarom laat hij dan gebeuren dat De Katrol, een organisatie die zich al 16 jaar inzet voor een speel- en leercultuur in de thuissituatie, zijn subsidie kwijtgeraakt is en nu gedwongen is de pijp aan Maarten te geven? Want hoezeer De Katrol ook gewaardeerd wordt, het College heeft hem zonder pardon het vloerkleed onder de voeten vandaan getrokken. Weg dus met een betrokken en professionele club die voor 3500 kleine kinderen en 1500 gezinnen van grote betekenis geweest is. Kasmi is medeplichtig aan een beslissing die de kansen van deze kleintjes verslechtert.

Geld moet rollen, niet opgepot

Geld kan het probleem niet zijn want met 230 miljoen bulkt Kasmi ervan. Maar dat gaat allemaal naar onderwijs. Naar schoolbesturen dus die door het Rijk al zodanig in de slappe was worden gezet dat ze het oppotten in reserves die al gauw oplopen tot zo’n 150 mln. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er zoveel gemeentelijk geld gestoken wordt in onderwijs en dat er niets af kan voor een organisatie die goed geworteld is in de wijken, vertrouwen geniet van ouders en die het daarom zelfs verdient dat hij zijn actieradius kan uitbreiden. Het zou goed passen in de maatrelen die Kasmi presenteert om de kleintjes op Zuid de kansen te bieden die ze verdienen.

Haal eens uit, Hugo!

En wat doet Hugo de Jonge? Die krijgt als verantwoordelijk minister voor het NPRZ steevast een gemeente Rotterdam op z’n test die huiliehuilie doet over de jeugdproblematiek en dat er dus meer rijksgeld bij moet. Terwijl hij met eigen ogen kan zien hoezeer de gemeente een potje maakt van het jeugdbeleid dat hij in zijn jaren als wethouder in de steigers gezet heeft. Want De Katrol deelt het lot van vele goede jeugdorganisaties die door toedoen van de gemeente verdwenen zijn. Het is exemplarisch voor het onoordeelkundige jeugdbeleid dat hier op Zuid over de bewoners heen wordt gestoomwalst. Zeker in de 12 jaar dat Marco Pastors op de bok zit.

[1] Institutionele verwaarlozing - Pedagogisch Engagement (pedeng.nl)