Rotterdam met de borst vooruit de crisis uit  

18 August 2020, 17:56 uur
Columns
mainImage

De politieke zomervakantie van onze stad zit er bijna op en er staat een enorme bak werk voor de deur. De gevolgen van Corona zijn voor Rotterdam niet mals. Veel mensen denken dat we het met goed Mark-Rutte-Management wel uit kunnen zingen tot een vaccin. Dat is een fabeltje.

Werk aan de winkel

Op 17 april schreef ik al (*) dat we verder vooruit moeten kijken dan de neus van Mark Rutte en Wopke Hoekstra lang is. We moeten NU aan de slag voor een groot investeringsprogramma anders stort de economie later alsnog in elkaar. Ik baal ervan dat er veel gebabbeld wordt over investeringen, maar dat er ondertussen nog geen schep de grond in is gegaan.

Stop met vooruitschuiven

Het is pijnlijk om te zien dat ons visieloze technocraten-kabinet investeringen voor zich uit schuift. Zoals bijvoorbeeld de investeringen in nieuwe onderzeeërs. Dit staat gewoon klaar en kan gewoon duizenden banen in de regio Rijnmond opleveren.

Ik ben hard aan het werk voor een krachtig herstelprogramma voor de gemeente Rotterdam. Geen lange-termijn luchtfietserij, maar actie in de taxi. We zitten dicht op het vuur en hebben 12.000 ambtenaren om ons te helpen.

Plannen zat, nu doen

Ideeën zijn er te over. Geen klein stoeptegelwerk, maar op z’n Rotterdams grote slagen voorwaarts.

Gooi gewoon in één keer alle gemeentelijke daken vol met zonnepanelen. Dat vraagt om een investering nu, maar die verdienen we op termijn ruimschoots terug. En ondertussen zetten we honderden Rotterdammers aan het werk.

Waarom wachten tot eind 2021 met een besluit over die nieuwe brug of tunnel tussen Feijenoord en de Esch? Gebruik de miljarden uit de Europese Unie en leg die nieuwe metroverbinding aan. De boor kan in 2022 al de grond in.

Stedin vraagt gemeenten om extra geld (eigen vermogen). Ik zeg: geef ze het geld nog dit najaar en maak afspraken over de versnelling van investeringen in ons energienet en werkgelegenheid in Rotterdam.

Mobiliseer onze kundige ambtenaren

Dit najaar moeten we niet gaan staan jongleren in de gemeenteraadszaal met nieuwe stapels beleidsstukken. We moeten onze kundige ambtenaren mobiliseren voor de grootste investeringsopgave sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze buitengewone tijd vraagt om buitengewone oplossingen. Deze periode vraagt om buitengewone daadkracht.

Ik ben er klaar voor, de tijd tikt.


(*) https://dagblad010.nl/Columns/de-groene-oorlogseconomie