Dagblad010 | Schiet mij maar lek

Schiet mij maar lek

mainImage

De bloedbanken gaan alle mensen die bloed doneren testen op hun immuniteit. Zo’n 10.000 per week! Fantastisch nieuws, want stel je voor dat we op die manier nauwgezet kunnen volgen wanneer het moment bereikt wordt dat 60% van de bevolking antistoffen heeft opgebouwd. Maar het is wel ’n beetje gek dat besloten is om deze mensen zelf niet te informeren dat ze immuun zijn.

Want wie immuun is voor corona is niet meer besmettelijk en zou zich in deze barre weken prima kunnen inzetten in de zorg en in winkels. Nu moeten we hannesen juist omdat die wetenschap ontbreekt. Nog los van het feit dat het voor de donoren zelf een enorme opluchting zou zijn om te weten dat het voorbij is. Zoals het voor de mensen die nog niet immuun zijn een extra waarschuwing is om alert te blijven. Het lijkt me een van de eerste grote taken voor Martin van Rijn.

Slimme zet trouwens om hem aan te stellen. In tijden als deze moet je politieke kleuren mengen. Weg met dat eigen belang. We hebben vaklui nodig. Maar ook als het gaat om handhaving van de regels.

Ik overwinter momenteel in Benidorm en kijk met bewondering naar de Spaanse politie. Er wordt streng gecontroleerd en de boetes zijn niet misselijk. Verliefde stelletjes die lepeltje-lepeltje liggen worden uit elkaar gehaald. Stilstaande auto’s met daarin twee mensen worden niet getolereerd. Aan het hoofd van de politie in Benidorm staat een beer van een vent. Zelfs fysiek. Het zou voor menige Nederlander een hele geruststelling zijn als ook wij in Nederland een leider zou hebben met zowel kennis van zaken als uitstraling.

Advies? Kijk eens naar Frank Paauw, de oude hoofdcommissaris van politie in Rotterdam, nu in Mokum. Een vent van twee meter lang en het charisma van Bokito. Pakken die vent.

En dan nog dit. Schande hoe de vliegtuigmaatschappijen hun prijzen disproportioneel opdrijven voor retourvluchten. Bedragen van 4000 euro zijn geen uitzondering. Daar word je toch knettergek van. En ook bij dit soort grenzeloze walgelijkheid mis ik de vent of de vrouw die kracht uitstraalt en maatregelen neemt.

En laat de ouwetjes gewoon bij de kassa met cash geld betalen. De meesten hebben niet eens een pin.

Zo niet, schiet mij anders maar lek.