Sparta schrikt. Echt gras? Kwestie van geld.

6 January 2019, 22:32 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Dus Manfred Laros is ontstemd? Dat is volgens Sparta's directeur nog te zacht uitgedrukt. ''Want het is helemaal nog niet zeker dat Sparta weer op echt gras gaat spelen. De intentie is er, maar er moet nog heel wat gebeuren voordat het zover is,'' zegt hij. ''Daarbij spelen de financiën een belangrijke rol. Ik verwacht de komende maanden meer duidelijkheid te krijgen.''

Maar als de bouw van een nieuw clubgebouw voor de profs (BVO) op de parkeerplaats naast het bestaande clubgebouw van de amateurs (RV&AV) al bijna op stapel staat? En als het clubgebouw van de amateurs een metamorfose ondergaat, extra kleedlokalen worden gebouwd en de exploitatie in handen komt van de profs? Als bovendien Ajax, waarmee Sparta een samenwerkingsovereenkomst heeft, bepaalt dat er geen spelers zullen worden uitgeleend aan clubs die spelen op kunstgras...?

Na maanden van gesteggel, ellenlange discussies en overleg, hebben beide partijen eindelijk voor 95 procent overeenstemming bereikt (citaat van RV&AV-voorzitter Frans Kerpel) over de overname, het gebruik en de invulling van de samenwerking op het complex Nieuw-Terbregge, waarvoor de RV&AV een financiële tegemoetkoming ontvangt voor gederfde inkomsten.

Is dan de conclusie gerechtvaardigd dat de profs verhuizen naar Nieuw- Terbregge teneinde terug te kunnen keren naar echt gras op Het Kasteel? Niet volgens Manfred Laros, omdat nog de nodige hobbels moeten worden genomen. En niet alleen financieel. Ook over het gebruik van de velden op Nieuw-Terbregge is nog enige onduidelijkheid.

Daarbij, zegt hij, is het kunstgrasveld op Spangen eigendom van Sparta en speelt bij elke verdere afweging het aflopende contract met de kunstgrasproducent geen enkele rol. Na vijf jaar is Sparta namelijk ontslagen van alle verplichtingen en staat het de club vrij om te doen en te laten wat het met het kunstgrasveld wil. Zelfs erop doorspelen en dan ook nog op Spangen, zelfs dat wil Laros als uitdrukkelijke mogelijkheid gezegd hebben en tenslotte stelt hij het op prijs om de switch voorbarig te mogen noemen.

En waarom? Omdat de profs op Spangen zich een ongeluk geschrokken zijn over het uitlekken van de plannen op Nieuw-Terbregge, juist in een fase waarin het nog altijd zeer goed denkbaar is dat de drie gezamenlijke topclubs, dan wel de KNVB desnoods de knip zullen trekken om de eredivisieclubs die van het kunstgraf af willen, de aanschafkosten te vergoeden. En ja, waarom zou je dan vroegtijdig wereldkundig maken dat je de switch zelf betaalt als een promotie tot de mogelijkheden hoort? En wie weet, als Sparta niet promoveert, is het Ajax, dat spelers wil stallen op Spangen, zelfs wel die een welgevallige bijdrage aan de restitutie in het vooruitzicht heeft gesteld.


In dat geval snappen we de schrik van het uitlekken van het voornemen volkomen.