Sparta's toekomst ziet er niet zo somber uit

25 May 2018, 22:25 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Zo somber als menigeen wil doen geloven is de situatie niet op Het Kasteel. Natuurlijk vertrekken zo'n vijftien spelers en natuurlijk zullen Henk Fräser en Henk van Stee een hele nieuwe selectie moeten gaan samenstellen. Maar met de talenten uit Jong Sparta, de eigen kweekvijver die de jeugdopleiding is en met een enkele versterking van buitenaf, wacht de trainer en de technisch manager een prachtige uitdaging.

Het is allemaal het gevolg van alle miskopen van de laatste jaren. De selectie die er stond was domweg niet eredivisiewaardig. Te veel vijfjes en zesjes en zelfs enkele viertjes en allemaal te veel dezelfde types, zoals ook Dick Advocaat moest vaststellen. Te veel de-bal-in-de-voeten- en naar-de-bal-toe-spelers, gelet ook op het voortdurende heen en weer geschuif in de laatste linie. Te weinig diepgang voorin en op het middenveld, te weinig vernuft en ook te weinig 'over-mijn-lijk-mentaliteit.'

Daarin kunnen Henk & Henk nu verandering brengen. Andere type spelers, die wel bereid zijn te knokken naar de oervoorbeelden van Hans de Koning, Rinus Terlouw, Wim van der Gijp en Ad Verhoeven. Ik weet 't, zij zijn van jaren geleden. Maar worden deze types dan niet meer geboren?

Aan vernuft zal het straks niet meer ontbreken. Aanvallers als Halil Dervisoglu, Abdou Harroui, Ayoub Boukhari en Deroy Duarte staan, aangevuld met Veenhoven, Saksela, Floranus, Chabot, Alhaft, Kleinsmit, Verhaar en nog wat versterkingen, klaar om Sparta straks in de eerste divisie te laten zien wat zij eerder en bij Jong Sparta zo vaak tentoonspreidden. En de stap van de tweede naar de eerste divisie is minder groot dan naar de eredivisie. Met de opgedane ervaring in de eerste divisie is de stap daarna weer kleiner naar de eredivisie.

Het is aan Henk & Henk de nodige aanvulling te vinden om deze ontluikende talenten terzijde te staan. Of liever: stoere verdedigers/middenvelders, die bereid zijn het vuile werk voor de fysiek mindere aanvallers te compenseren. En dit allemaal aangevuld met nog meer eigen jeugd, omdat Sparta wat dat betreft rijker is dan menige club in de eredivisie. Kortom, zo somber als menigeen wil doen geloven, is de situatie niet.