Stop met die éénbaansroute dwars door de stad

12 February 2024, 07:00 uur
Columns
mainImage

In de stad fiets ik. Dat komt omdat ik midden in Rotterdam woon. Ik heb ervaren dat ik met de fiets overal eerder ben dan met de auto. Zelfs naar het zuidelijkste puntje op Zuid.

Nee, ik fiets niet omdat het zo gezond is en ik hoor ook niet tot de mensen die automobilisten bekleuteren. Weliswaar zou het mooi zijn als we de stad op termijn aanmerkelijk autoluwer kunnen maken, maar doe het met verstand. Het moet geen dictatuur worden. Ook geen blind idealisme. Dat geeft alleen maar irritatie.

Er zit een gevaar van fietsen. Dat is dat de ergernis van files aan je voorbijgaat. Je zigzagt er vrolijk doorheen en het maximale mededogen dat door je hoofd spookt is: fijn, dat ik er niet in sta.

Nu komt het: driekwart van alle raadsleden in Rotterdam fietst, dus eigenlijk hebben wij de automobilisten al jaren aan hun lot overgelaten.

Wie zijn trouwens die automobilisten eigenlijk die dag in, dag uit de pineut zijn?

In elk geval de ouderen, die niet fietsen. Bovendien alle ouderen die het ov onveilig vinden en vergis je niet in de aantallen. Verder de tienduizenden niet-Rotterdammers die in het centrum van de stad werkzaam zijn en voor wie een ov-verbinding naar huis ‘mijl op zeven’ is. En dan hebben we ook nog de vergeten groep die vogelvrij van buiten Rotterdam de stad inrijdt om in het Erasmus MC, Ikazia en Rijndam familieleden te bezoeken. Een voor een staan ze vast in een stad, die z’n mobiliteit niet op orde heeft. 

Wakker geschud door geboren en getogen Rotterdamse columnisten als Jan D. Swart (Dagblad010) en Carrie Jansen (AD) wordt het dus de hoogste tijd om in elk geval afscheid te nemen van de éénbaansmaatregelen op de Pleinweg en ’s Gravendijkwal die niet gewerkt hebben. Ze waren door GroenLinks ongetwijfeld goed bedoeld – een paar snufjes CO2 minder - maar blijken funest. De stad zit dicht. Potdicht.

Gooi ‘m open. En vergeet ook die snelbus door de Maastunnel. Begin er pas aan als de door mij zo ontzettend gewenste tramtunnel (en geen brug) tussen Zuid en Kralingen gereed is.

 

- Ellen Verkoelen vertegenwoordigt in de gemeenteraad van Rotterdam de Jongeren Ouderen Unie (JOU).