Stop met het stigmatiseren van shisha ondernemers

21 February 2020, 12:04 uur
Columns
mainImage

Als ondernemersdochter weet ik wat er bij een eigen zaak komt kijken. Ik heb jaren in het restaurant van mijn ouders gewerkt, dat inmiddels dertig jaar bestaat. Ik heb alle worstelingen van dichtbij gezien die Rotterdamse ondernemers aan den lijve ondervinden. Mijn vader is gewapend overvallen, meerdere keren beroofd, in gevecht geraakt met iemand die het terras vernielde, bedreigd, en heeft ontzettend veel te stellen gehad met een stugge, ontoegankelijke gemeente. Door al die ervaring in de horeca weet ik dat een ondernemer niet altijd vat heeft op de bezoekers die hij krijgt. 

Natuurlijk is de horeca anders dan de shishabranche. Maar de gemeente zou geen onderscheid mogen maken tussen verschillende groepen ondernemers. En zou altijd aan de kant moeten staan van goedwillende hardwerkende ondernemers, in een stad met veel rauwe randjes. Misstanden moeten gewoon worden aangepakt. En het is prima om het handhavingsinstrumentarium goed en krachtig in te zetten. D66 is net zo goed voor strenge controles en een harde aanpak waar nodig, als de politieke partijen aan de rechterkant.

Bij shishalounges zijn een aantal zorgelijke incidenten geweest. Juist daarom heeft de politie een veiligheidsbeeld geschetst en onderzoek gedaan. De politie geeft aan dat het merendeel van de incidenten bij shishalounges op zichzelf staand zijn en niet maatgevend voor de gehele branche. En dat blijkt ook uit de toets die we tegenwoordig doen aan de Wet Bibob. In totaal zijn er nu 14 inrichtingen getoetst. Dit heeft er in drie gevallen toe geleid dat de vergunning werd ingetrokken of geweigerd. Dat zijn er drie teveel. Maar dit is geen score waaruit blijkt dat de overgrote meerderheid van deze branche malafide is. Het is echt andersom.

Na 105 bezoeken van toezichthouders het afgelopen jaar, het onderzoek van de politie en de toets aan de Wet Bibob, willen sommige politieke partijen nog steeds niet opkomen voor de ondernemers die goed door deze vele checks heen gekomen zijn. Zij blijven op oorlogspad om ondernemers van shishalounges de stad uit te jagen. Ze worden eigenlijk gewoon weggezet als boeven.

D66 gaat er niet mee akkoord dat een hele groep ondernemers op die manier wordt gestigmatiseerd. Toezicht en handhaving doe je op basis van objectieve regels. Zoals mijn vader daaraan moet voldoen, geldt dat voor elke ondernemer. Of het nou gaat om de vergunning, de sluitingstijden, de voedselveiligheid of eventuele overlast. Zo voorkomen we willekeur. Dat is wel zo netjes in onze rechtstaat. We gaan niet uit van schuld, totdat onschuld bewezen is. Dat is de omgekeerde wereld.