Trump en Corona, spannender dan House of Cards

3 October 2020, 20:16 uur
Columns
mainImage

Corona blijkt niet alleen een voorkeur te hebben voor oudere mannen met overgewicht en onderliggende gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten. Nee, het mysterieuze  sluipmoordenaars-virus heeft het ook speciaal gemunt op politieke clowns: eerst Bolsenaro, vervolgens Boris Johnson en nu dus Donald J. Trump. Thierry Baudet en Henk Krol mogen wel oppassen!

Die valse Nancy Pelosi en stamelende Joe Biden hebben heel schijnheilig meteen op alle nieuwszenders verkondigd dat ze bidden voor hun president. Dat is het hypocriete Amerika ten voeten uit. Waarschijnlijk gaan de Democraten juist op de knieën om de Heer te smeken dat Trump zo snel mogelijk in coma raakt. Hij hoeft niet per sé dood, als hij maar tot ná de verkiezingen niet meer in staat is om te twitteren. En als er nog wat leden van Trumps hofhouding en campagneteam flink ziek worden, is dat ook mooi meegenomen. Evenals een paar zieke Republikeinse senatoren die daarmee onbedoeld verhinderen dat een nieuwe conservatieve opperrechter kan worden benoemd.

Ik moet toegeven dat ik bij het uitbreken van Corona ook al snel een paar dingen op mijn verlanglijstje had staan: het afgelasten van het Songfestival, het schrappen van de Gay Pride en het afblazen van de Grand Prix op Zandvoort. Ik werd op mijn wenken bediend. Ook de minder CO2-uitstoot door de luchtvaart, de rem op het explosief groeiende toerisme en de afgewende plaag van cruiseschepen en airb&b’s zie ik als een geluk bij een ongeluk.  

De kans dat Trump binnenkort aanschuift in het legioen van meer dan 200.000 Amerikaanse Corona-doden, is - gelet op zijn leeftijd, overgewicht en kwalen - aanmerkelijk groter, dan wanneer ik maandelijks de Almachtige vraag om me nu eindelijk een keer de jackpot in de Staatsloterij te laten winnen. En daarmee rijst meteen de vraag: hoe moet het met die verkiezingen als Trump daags voor 3 november overlijdt? 

De grondwet van de VS voorziet in de onmiddellijke opvolging door vice-president Mike Pence. Maar hoe gaat het dan verder? Vervangt die karakterloze marionet Pence dan ook automatisch Trump op het stembiljet? En wie wordt dan ineens zijn running mate op de verkiezingsdag? Of schuift de Republikeinse partij een andere coryfee, die het in 2016 tegen het geweld van Trump aflegde, naar voren.  

In Roemenië stemden de inwoners van het dorp Deveselu onlangs massaal op de tien dagen eerder aan covid-19 overleden burgemeester Ion Aliman. Er was geen tijd meer om de namen op de verkiezingsbiljetten aan te passen en de inwoners zagen hun stem op de overledene als het ultieme eerbetoon. Zou zoiets zich op dinsdag 3 november aan de andere kant van de oceaan kunnen herhalen? Ik kijk nergens meer van op, zeker niet als het de Amerikaanse politiek betreft. Dat een groot deel van de VS in 2016 Hillary niet lustte, kon ik me goed voorstellen, maar om dan te kiezen voor een notoire oplichter, een domme, leugenachtige en vulgaire narcist?

De komende tijd ben ik niet weg te slaan bij de Amerikaanse networks, die werkelijk elk detail van de ziekenhuisopname volledig uitmelken. Wie dacht dat de gemanipuleerde verkiezingen in 2016 spannend waren, kan zich nu helemaal vergapen. We hadden in het voorspel van de race om het Witte Huis al het gedoe met ’t stemmen per post, het opwerpen van allerlei hindernissen om mensen van de gang naar het verkiezingslokaal af te houden, het dreigement van Trump dat hij zich niet bij een nederlaag zou neerleggen… En nu komt daar ineens de aangetaste gezondheid van de president bij. Uitgerekend door het levensbedreigende Corona. 

Dit is spannender dan House of Cards. Dit durft geen scriptschrijver te verzinnen. Wat kunnen we nog meer aan dramatische wendingen verwachten? Dat The Donald ineens op wonderbaarlijk snelle wijze geneest en daarmee laat zien dat hij niet alleen een genie, maar ook een superman is? En dat de media dan weer ontdekken dat zijn ziekte niets ander is geweest dan een ordinaire verkiezingstruc? Welke kant deze soap ook op gaat, zo enerverend wordt het daarna nooit meer.