Linkse partijen of partijen die zeggen links te zijn, interesseert het in Rotterdam geen fluit dat er steeds minder echte (*) sociale huurwoningen overblijven. Vlak vóór de behandeling van de Woonvisie werd al duidelijk, dat Rotterdamse woningcorporaties duizenden sociale huurwoningen minder hebben dan waar die door links zo fel bekritiseerde Woonvisie vanuit gaat.
Maar geen haan die er naar kraaide. Zelfs de SP niet.
Ook donderdag 16 mei tijdens het bezoek van corporatiedirecteuren aan de gemeenteraadscommissie bouwen en wonen was er geen politicus die zei: ‘goh, raar dat er van die in de Woonvisie vermelde 124.500 sociale corporatiewoningen nog maar 118.400 over zijn volgens de minister’.
De desinteresse voor het slinkende - door Rotterdam te hoog becijferde - aantal sociale huurwoningen illustreerde zich in dat samenzijn met corporatiebazen nog eens extra door de nul komma nul nieuwsgierigheid naar de verkoopsuccessen, die Woonstad Rotterdam, Havensteder en Woonbron boeken. Het drietal verkoopt leegkomende, goedkope huurwoningen bij de vleet. Levert lekker veel geld op.
Minpuntje is wel dat de sociale voorraad verder afneemt. Maar dat nemen links klagend en rechts juichend op de koop toe. (De vierde grote corporatie, Hef Wonen, verkoopt niets in Rotterdam).
Met dat uitponden van sociaal bezit scoort vooral Woonstad, Rotterdams grootste corporatie, mooie resultaten. Het aanbod lijkt onuitputtelijk.
Wie zich aanmeldt op de link https://www.woonstadrotterdam.nl/nieuwsbrief/aanbod-koopwoningen/ , krijgt de ene na de andere woning te koop aangeboden op zijn of haar mailadres. Vaak gaat het om uitgewoonde ex-huurwoningen, waarvoor bieden-vanaf-prijzen worden gevraagd, die voor een beginnende politieagent, onderwijzer of verpleegster onbetaalbaar zijn. Laat staan voor echte arme drommels, zoals de belangrijkste doelgroep van corporaties in de gemeenteraad wordt genoemd.
Ook Havensteder weet trouwens van wanten. Kijk maar wat zij in Vreewijk te koop zet aan slecht onderhouden tussenwoninkjes. Of zelfs complete woonblokken in Crooswijk. Marx zou het niet bedacht kunnen hebben.
De zero politieke interesse in die almaar voortgaande uitverkoop van sociale huurwoningen in Rotterdam was op die ‘technische sessie’ van 16 mei nogal stuitend. Niet alleen de stuurlui aan wal viel dat op. Ook Woonstaddirecteur Mohamed el Achkar vond het opvallend dat hij er geen vragen over kreeg. Hij had er een wervend, opgewekt verhaal over kunnen vertellen. Maar omdat niemand ernaar vroeg, ging dat feest niet door.
(*) Echte sociale huurwoningen zijn corporatiewoningen die een algemeen economisch belang dienen. In het jargon DAEB-woningen. Volgens de minister gaat het om 36,8 procent van de totale Rotterdamse woningvoorraad. Volgens de gemeente is 39 procent.