Vergif op mijn spruitjes

3 February 2025, 14:28 uur
Columns
mainImage

Denk je goed bezig te zijn door zelf babyvoeding te maken met verse groenten, blijken die potjes van Olvarit veel gezonder. Waarom? Omdat de eisen voor in de fabriek bereid babyvoer heel streng zijn, terwijl onze verse groenten juist vergeven blijken van bestrijdingsmiddelen. En wat voor peentjes, kropsla, paprika, komkommers en spuitjes geldt, gaat even hard op voor appels, mandarijntjes, aardbeien en kersen.

Je moet tegenwoordig van goede huizen komen wil je op de landbouwgrond nog onkruid of insecten aantreffen. Boeren spuiten er lustig op los, ook al zijn er sterke aanwijzingen dat de chemicaliën Parkinson of kanker veroorzaken. Zolang het van de wetgever mag - en dankzij krachtig lobbywerk veranderen regels niet snel - gaan de hoeders van ons landschap enthousiast door met de gifspuit. Veel landbouwers doen dat bij voorkeur ’s nachts. Om gezeur uit de omgeving te voorkomen. Niemand die iets ziet, niemand die iets ruikt.

Al dat gif - spirotetramat, boscalid, difenoconazool enz. enz. - op ons verse voedsel blijft formeel binnen de toelaatbare grenzen (voor volwassenen). Maar we begrijpen allemaal dat je er zeker niet gezonder van wordt. En niemand weet wat de stapeling en combinaties van al die verschillende gifsoorten in je lichaam doen. 

Ik ben bepaald geen Granola-type of havermelkdrinker. Maar ik ben wel al jaren geleden gestopt met sommig bereid voedsel en halffabrikaten te kopen: (pasta)sauzen, dressings, soepen en wat al niet meer. Je krijgt er enorme hoeveelheden troep mee binnen: teveel zout, teveel suiker, maar ook verdikkingsmiddelen, conserveringsmiddelen, smaakversterkers en kunstmatige aroma’s. Zelfs in sommige mosterdmerken - vervaardigd volgens eeuwenoud recept - zit rotzooi om te binden, zodat de producent minder van het dure mosterdzaad kan gebruiken. En wat er al niet aan supermarktbrood wordt toegevoegd om het langer vers te houden! 

Water

Gaandeweg begint mijn aversie tegen de voedselindustrie meer en meer toe te nemen. Vlees en vis worden met water geïnjecteerd om goedkoop gewicht te creëren. In roomijs wordt lucht geblazen om gratis meer volume te krijgen. Daarmee wordt ik weliswaar beduveld, het tast mijn gezondheid niet aan. Maar hoe staat het met de chocoladesoesjes die ineens 'soesjes met chocoladesmaak' zijn geworden, omdat er geen snipper cacao aan te pas is gekomen. Of de vanillevla die niet eens in de buurt van een vanillestokje is geweest?

Hoe meer ik naar tv-programma Keuringsdienst van Waarde kijk, hoe minder ik nog levensmiddelen uit de supermarkt wil. Mijn moeder kocht begin jaren zestig al in de eerste supermarkt van Albert Heijn bij ons in de buurt. Terwijl bij De Gruyter de koffie, thee, rijst, erwten, bonen en meel nog door winkelmeisjes werden afgewogen, gooide je bij Appie alles voorverpakt zelf in je wagentje. Mijn ma vond dat zo’n gemak, dat ze er bijna alles kocht en een enorme hoeveelheid zegeltjes bij elkaar spaarde; waarvan we niet alleen een koelkast, maar ook een centrifuge en zelfs een 5-persoons bungalowtent aanschaften. 

Ook bij mij is AH al sinds ik op eigen benen sta vaste leverancier en mijn zonen hebben dat weer overgenomen. Maar hoe lang willen we dat nog? Het gaat niet alleen om groenten en fruit vol gif, maar ook om vlees en vis vol antibiotica. Het gaat om allerhande ongezonde producten vol conserveringsmiddelen, smaakversterkers, bindmiddelen, aroma’s en E-nummers. Waar supermarkten (het geldt evenzeer voor Jumbo, Hoogvliet, Plus, Dirk, lidl en Aldi) een leger aan personeel hebben om scherp in te kopen en om zich met marketing en reclame bezig te houden, zouden ze vooral moeten inzetten op bewaking van gezondheid. En het tegengaan van dierenleed!

EKO Plaza

In de afgelopen tien jaar heb ik EKO Plaza als kool zien groeien. Deze biologisch gerichte winkelketen is aanmerkelijk duurder, zoals ook de biologische producten in de supermarkt meer kosten. Maar meer en meer mensen krijgen er genoeg van dat in hun lijf belachelijke hoeveelheden niet-lichaamseigen stoffen worden aangetroffen. Ook als je niet in de buurt van Tata Steel woont! De biologische producten in de supermarkten zijn toegenomen, maar het hangt van de buurt en de omvang van het filiaal af wat je kan krijgen.

Al jaren kweek ik voor de lol zelf mijn tomaten, komkommers, courgettes en frambozen. Maar die lol is omgeslagen naar bewust gifvrij laten groeien. Inmiddels heb ik niet alleen een kleine kas maar ook een flinke moestuintafel in mijn tuin, waar ik op dit moment mijn biologische radijsjes, wilde rucola, winterandijvie, tuinkers en uien zie groeien. De enige zorg die ik daarbij nog heb is de fijnstof en andere vervuiling in de lucht. Dat is al verontrustend genoeg. Zoals ik me ook moet realiseren dat de eieren van mijn biologisch gevoerde kippen PFAS kunnen bevatten, omdat ook de regenwormen in mijn tuin die rotzooi in zich meedragen.