Vestia verspreidt propagandapamflet Tweebosbuurt

30 January 2020, 09:46 uur
Columns
mainImage

Woningcorporatie Vestia heeft maandag een infographic gemaakt over de Tweebosbuurt. Een leuk opgemaakt pdf-bestand, dat kennelijk is bedoeld om de Rotterdamse gemeenteraad er van te overtuigen hoe goed en ‘sociaal’ het is om 599 woningen in dit - door Vestia verwaarloosde - deel van de Afrikaanderwijk te slopen.

De gemeenteraad debatteert er vandaag - 30 januari - over. De timing van Vestia om de politici te willen beïnvloeden is derhalve perfect. Voor het checken van de info is het te kort dag. De voorstanders van de sloop hoeven alleen maar met het pdf-pamflet te wapperen om al die linkse branieschoppers in de gemeenteraad van repliek te dienen. Met de input van Vestia hoeven de coalitiepartijen VVD, CDA, D’66, PvdA, GroenLinks en CU/SGP alsmede Leefbaar Rotterdam alleen de gebundelde makelaarspraat van Robert Straver in te brengen om met gerust gevoel het ‘debat’ aan te gaan.

Robert Straver is de man van Vestia, die het project Tweebosbuurt trekt. Zijn directeur Arjan Schakenbos heeft zijn gezicht nog nooit laten zien in de Tweebosbuurt. De actie van Straver om de gemeenteraad met het pdf-pamflet te beïnvloeden is het best in te delen in de categorie een kat in het donker maakt rare sprongen. Als één ding duidelijk is dan is het wel dat Vestia zich er niet voor schaamt om definitief afstand neemt van het zijn van een sociale huisbaas. Het met makkelijk doorprikbare makelaarspraat te elfder ure proberen de gemeenteraad te bewerken is toch niet iets wat u in uw curriculum vitae gaat zetten, mijnheer Straver!

U krijgt daarvoor een dikke onvoldoende op uw rapport. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u geen steun zult krijgen van een meerderheid van de gemeenteraad. Want in dat gezelschap prent een meerderheid zich al sinds 2018 in op de goede weg te zijn met het - ten koste van de arme drommels - herstructureren van Rotterdam Zuid.

Gelukkig hebben we in Nederland ook nog gezond denkende rechters, die Vestia tot de orde kunnen roepen. Weliswaar een omslachtige, niet bij uitstek democratische weg. Maar als dat de manier is waarop Vestia tot het bittere einde wil doorgaan, dan staat het Vestia vrij om die weg te bewandelen. Veel succes daarmee toegewenst. Maar niet heus.

Enige kanttekeningen

Vestia zegt er worden 535 woningen gesloopt.

Gesloopt worden: 599 woningen, waarvan circa 30 bedrijfsruimten. Zo’n (599 min 535 = ) 64 woningen/bedrijfsruimten zijn in particulier eigendom en dienen te worden aangekocht om het sloopplan uit te voeren. De onderhandelingen over die aankoop verlopen stroef, omdat de gemeente te weinig geld wil betalen.

Vestia zegt er worden 137 sociale huurwoningen gebouwd.

Deze woningen staan naast het ‘plangebied’. Kunnen ook worden gebouwd zonder het slopen van die 599.

De nieuw te bouwen woningen komen inderdaad in de sociale sector (onder 1e aftoppingsgrens). Maar dat is louter een gevolg van het feit dat dat als voorwaarde is gesteld voor het verkrijgen van de vermindering Verhuurderheffing. Na de eerste mutatie komen ze in de vrije sector.

De oplevering van die 137 vindt plaats op z’n vroegst eind 2021. Dan is de Tweebosbuurt al lang gesloopt, volgens de planning van Vestia. Het in één keer doorverhuizen van de zittende bewoners zou om die reden nooit haalbaar zijn.

Vestia zegt: er worden 90 woningen gerenoveerd.

De bouw hiervan staat los van het ‘plangebied’. De renovatie kan ook plaatsvinden zonder de sloop.

Vestia zegt: 400 mensen hebben een andere woning gevonden.

Dat kan kloppen maar rechtvaardigt geenszins de sloop van hun woningen. Hun vertrek is niet een gevolg van dat zij het sloopplan zo goed vonden. Maar:

a. zij vonden het aantrekkelijk om een verhuiskostenvergoeding van > 6000 euro te ontvangen,

b. zij waren toch al op zoek naar een andere woning, omdat Vestia hun een slecht onderhouden woning verhuurde. Landelijk geldt een gemiddelde verhuispercentage van 8 %,

c. zij kregen een goede, alternatieve woning van Vestia aangeboden, waarvoor je normaliter jarenlang op een wachtlijst moet staan, konden ook wat meer huur betalen (gaat dus niet om de armste drommels) en profiteerden van het feit dat zij konden ‘voorpiepen’ ten koste van anderen,

d. zij zagen op tegen juridisch gehakketak met hun huisbaas en berusten in een vrijwillig (?) vertrek.

Vestia zegt: 70 huishoudens zijn akkoord met huur beëindiging

Kan kloppen, maar dat akkoord dateert van vóór 10 januari. Is dus discutabel of betrokkenen nu nog akkoord zijn.

Vestia zegt: ruim 35 procent is verhuisd naar woning met een lift.

Zal ook wel kloppen, maar laat de vraag onbeantwoord of er voor hen een andere keus was. Hetgeen dient te worden betwijfeld.

Vestia zegt: in Rotterdam Zuid staan 72 procent sociale huurwoningen.

Klopt niet. Want daarbij zijn ook opgeteld de woningen in particulier bezit met huren < 721 euro. Deze dienen niet in de categorie sociaal te worden ingedeeld. Zijn vaak nog slechter onderhouden dan de woningen van Vestia en andere corporates. Is weinig sociaals aan. Hoe het monitoren van de hoogte van de huur van deze particuliere woningen - voor zover huurders geen woontoeslag ontvangen - geschiedt, is onduidelijk.