Voetbal afzeiken is zó makkelijk

25 September 2024, 18:45 uur
Columns
mainImage

Hebben we het dezer dagen al moeilijk met de fatbike, de asielstroomstoring, Gordon, de klimaatmaffia en veel te dichtbije oorlogen, worden we sinds enige tijd ook nog geteisterd door een voetbalkennersplaag in de media. Het aantal personen dat denkt verstand te hebben van voetbal groeit daarin namelijk met de dag. Gezien het aantal uren en millimeters dat er in dit land wordt besteed aan die populaire sport, ziet het er niet naar uit dat we de komende decennia van die hinderlijke aandoening worden verlost.

Kenden we ooit illustere voetbaljournalisten als Joop Niezen, Ir. Ad van Emmenes, Maarten de Vos en Herman Kuiphof en nog een paar dozijn échte deskundigen, vandaag de dag horen, zien en lezen we de meningen van volkomen leken. Ze lullen maar hele einden weg en generen zich geen seconde voor wat ze zoal debiteren. Nu is dat met voetbal als onderwerp altijd een beetje lastig om te duiden. Het is tenslotte geen wetenschap, iedereen mág er een mening over hebben. Maar, en daar gaat het in deze vluchtige overdenking om, het lijkt wel of voetbal afzeiken onze nationale sport nummer één is geworden. Geen enkele voetballer kan er wat van, trainers moeten na twee nederlagen weg, goed functionerende clubbestuurders zijn ver te zoeken, en scheidsrechters, ach, kunnen we die niet beter allemaal standrechtelijk executeren?

Een mening hebben, prima. Niets op tegen, vrijheid blijheid, het is hier geen Noord-Korea. En voetbalverstand bestaat niet, heeft ook nooit bestaan. Maar waarom moet alles altijd zo negatief?

Het antwoord: omdat afzeiken zó makkelijk is, iedereen kan het. Met een scherp oog waarnemen en de kijker, luisteraar of lezer melden wat er goed, bijzonder of uitzonderlijk is, nee, dat zit er bij de meeste voetbalvolgers niet in. Er worden namelijk geen eisen gesteld door hun bazen. Als je maar een beetje vlot van de tongriem gesneden bent en de vragen die je stelt langer duren dan de antwoorden die je krijgt. Het maakt ook niets uit als je de Nederlandse taal niet beheerst en bijvoorbeeld zegt ‘Hun waren beter’ of ‘Hij lag het me niet goed uit’ of ‘Ik kon hem niet’ (letterlijk door zich voetbalkenner noemende oude bekenden gezegd tijdens recente uitzendingen van een populaire talkshow). Inderdaad, u hebt gelijk, het is te dom voor woorden. Maar niemand die er iets tegen doet, ook de talkshowhost corrigeert niet, we zijn het heel normaal gaan vinden.

Historisch besef ho maar

Minstens zo opvallend is het ogenschijnlijke gebrek aan historisch besef. Opeens betekenen we als voetballand niets meer. Ons glorieuze verleden ligt in de kliko, alleen wat nu gebeurt telt. Vandaag is morgen alweer gisteren. Terwijl we toch met Oranje Europees kampioen zijn geworden en het tot drie WK-finales hebben geschopt. Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente en AZ speelden zo’n twintig Europese finales, die van de Rotterdammers tegen AS Roma in de Conference League nog maar twee jaar geleden. En tellen de Wereldbekers van datzelfde Feyenoord en Ajax niet mee? Is alles wat geweest is inderdaad geweest?

Waarheid en koe: er is nog nooit één voetballer beter gaan voetballen door negatieve kritiek, zoals er ook nog nooit één club is geweest die door negatieve berichtgeving een beter beleid is gaan voeren. Dus heren zelfbenoemde voetbalkenners, ga eerst eens bij jezelf te rade. Voegt jouw kritiek iets toe? Levert jouw makkelijke, zure gezeik iets op? Bewijs je de voetballerij een dienst met je gekat? Heeft het zin dat ook jij doet wat alle Nederlanders over bijna van alles altijd doen: zeiken? Nee dus.

Daarom dit welgemeende advies (en vult u zelf de namen maar in voor wie dit is bedoeld, er zijn er genoeg): kap ermee, ga wat anders doen. Wat zeg je, je wilt actief blijven in het voetbal, je vindt het wel een grappig tijdverdrijf? Oké, mijn zegen heb je. Maar probeer dan wat positiever te zijn, laat blijken dat je van die sport houdt, geef spelers, trainers, clubs en desnoods ook scheidsrechters af en toe eens een schouderklop. Je komt misschien wat minder stoer over bij je vriendjes en vriendinnetjes. Maar je wordt in elk geval wel serieus genomen en krijgt meer waardering van de échte kenners.