Vreewijker weet niet wat voor nieuwe buren hij krijgt

4 February 2024, 12:46 uur
Columns
mainImage

De Huurdersvereniging Vreewijk behartigt de belangen van haar huurders niet altijd op een goede wijze. 

Een voorbeeldje. 

Tot augustus 2023 was er op www.hvvreewijk.nl nog een lijst te zien van huurwoningen, die Havensteder in Vreewijk wilde gaan verkopen. Die verkooplijst stond al sinds 2018 op die site. Met huisnummers en al. Woningen aan de Bloemenlaan, Langegeer, Groenezoom, Beukendaal, Korte Kromhout, Frankendaal en Meiendaal. Niet alleen voor kandidaat-kopers interessant, maar ook voor zittende huurders. Met die lijst kon men immers checken wat voor soort nieuwe (over)buren men zou krijgen na het vertrek van een zittende (over)buurman. Wordt het een energieke sociale stijger, die koopt en opknapt. Of wordt het - als de woning gewoon verhuurd blijft - een urgentwoningzoekende statushouder dan wel iemand anders uit de doelgroep van Havensteder? De verschillen kunnen groot zijn.

Op een dag in augustus - kan ook in juli geweest zijn - werd die verkooplijst plots verwijderd door de huurdersvereniging. Aangevoerde reden luidde: de lijst is verouderd. 

Als waardig belangenbehartiger van de Vreewijkse huurders had het dan niet misstaan om direct een nieuwe, aangepaste verkooplijst op www.hvvreewijk.nl te publiceren. Zodat belangstellenden weer konden meekijken waar Havensteder wil doorgaan met het uitponden van haar sociale bezit in het tuindorp. 

Maar zo’n vernieuwde verkooplijst is niet vinden op de website van de huurdersvereniging. En het ontbreken daarvan mag haar worden aangerekend. 

Het is echter wat flauw om Huurdersvereniging Vreewijk op grond van het bovenstaande in een al te kwaad daglicht te zetten. Want het is op zich al prijzenswaardig dat zij tot medio vorig jaar überhaupt zo’n verkooplijst op haar site had staan. Dat kan geen enkele collega-huurdersvereniging in Rotterdam navertellen. 

Voor wie zich een beeld wil vormen over hoe zo’n - verouderde dat wel - uitpondlijst eruit ziet, kan onderstaande link uitkomst bieden.

Het zou overigens geen kwaad kunnen als Havensteder en alle overige Rotterdamse woningcorporaties uit eigen beweging info over hun verkoopplannen gaan verstrekken. Lokale politici zouden daarop kunnen aandringen. Reken maar dat dat effect sorteert! 

http://kjonker.blogspot.com/2023/10/de-verwijderde-lijst.html