Voor Piet en Sint was RADAR altijd blind

10 November 2018, 13:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In Rotterdam is het hoofdkwartier gevestigd van de stichting RADAR. Een club ultieme deugmensen, die met heel veel belastinggeld vermeende discriminatie bestrijdt.

Een maand nadat ik raadslid werd ben ik op verzoek van de toenmalige voorzitter Ron Abram - tevens hoofdredacteur van het AD - langs geweest. Hij wou op verzoek van de directeur van RADAR Cyril Triesscheijn een gesprek en verzekerde me naderhand, dat hij ook wel begreep dat een docent op de school van zijn kinderen gewoon een kritische Rotterdammer was. Zijn discriminatie bestrijdende directeur dacht daar anders over.

Beetje merkwaardig is het bestaan van zo’n bureau wel, want discriminatie is gewoon bij wet strafbaar, dus een taak van de politie om die aan te pakken. Er is per slot van rekening ook geen anti diefstal bureau.

Mijn ervaringen met RADAR zijn ronduit slecht. Buiten dat verschillende medewerkers openlijk tonen dat ze moslima zijn en derhalve discriminatie van andersdenkenden geen probleem vinden, zijn ook mijn enigszins provocerende maar gegronde klachten over de inhoud van Islamitische lectuur, het bewust negeren van Nederlanders bij gemeentelijke sollicitaties en het personeelsbeleid bij Turkse en Marokkaanse bedrijven nooit echt in behandeling genomen. Daarnaast: Bij de anti zwarte Piet-demonstratie van vorig jaar bleek het instituut zich op te werpen als hulpje van de Kick Off Zwarte Piet-beweging. Op de balie lagen pamfletten van het extreem linkse en gewelddadige AFA.

Initiatieven om de subsidiestromen uit de gemeentelijke en provinciale kassen te laten stoppen (gemeente € 500.000,- !!!!) strandden altijd op leden van de linkse kartelpartijen, die de merkwaardige link legden dat tegen subsidie voor RADAR stemmen eigenlijk gelijk staat aan discriminatie steunen.

In de huidige discussie rond de komst van onze Goedheiligman en zijn knechten (sorry: medewerkers natuurlijk) heeft RADAR uiteraard ook een mening: Ze zijn – hoe verrassend – tegen Zwarte Piet.

Dat lijkt logisch, maar is dat het wel? Ze schrijven trots op hun website, dat ze al 25 jaar bestaan. Wat hebben ze dan al die jaren voordat die anti zwarte Piet-demonstranten om de hoek kwamen kijken eigenlijk gedaan? Zitten slapen? In de spiegel staren en denken: “wat zijn we goed”? Hoe kunnen we nog meer subsidie krijgen? Ze hebben het verschijnsel Zwarte Piet decennia ongemoeid gelaten. En dan nu ineens aan de bel trekken?

Lees je hun site verder (geen aanrader) dan lijkt het alsof heel Nederland vooral aan het discrimineren is. Dan heeft dat bureau, dat zich o.a. tot doel heeft gesteld om ons op te voeden ook wat dat betreft haar volslagen nutteloosheid bewezen, want klaarblijkelijk groeit discriminatie alleen maar ondanks hun “wijze“ lessen.

Een bijna deerniswekkend nutteloos zooitje subsidiesponzen dus, dat zich of jarenlang niet van zijn taak heeft gekweten of niet wil inzien dat het wel meevalt met discriminatie in ons land.