Waarom met het Forum samenwerken?

10 April 2018, 11:56 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ons kiessysteem is 100 jaar oud en in die honderd jaar is er nogal wat veranderd. Je kan het je bijna niet indenken, maar in die tijd reden er slechts af en toe stoomtreinen, elektriciteit was een noviteit en de meeste huizen in onze stad waren niet aangesloten op het riool.

Alles is ten goede veranderd behalve ons politieke systeem van indirecte democratie via evenredige vertegenwoordiging (een mondvol). Tijd dat dat ook op de schop gaat zeker gezien het feit dat steeds meer mensen uit onvrede niet meer gaan stemmen. Voor verandering hebben we echter tweederde meerderheid in de 2e Kamer nodig. De kalkoenen moeten dus beslissen of het Kerstfeest doorgaat en de uitkomst lijkt duidelijk. Lekker doorgaan en doen of ‘r niets aan de hand is.

Wat zijn de problemen? Om enkele te noemen. De senaat is een ondemocratisch orgaan, dat in de achterkamers van het partijkartel wordt samengesteld. Ze kan wel de regering laten vallen!

Provinciale Staten en de gekozen Waterschappen zijn organen, die zonder enig bestuurlijk probleem kunnen worden afgeschaft.

In de gemeenten lijken persoonlijke belangen van lokale politici belangrijker dan het belang van de inwoners. Is een college gevormd, dan verliest een groot deel van de raadsleden haar controlerende functie.

En kern van de zaak. Slechts 4 % van onze bevolking is lid van een politieke partij en die 4% beslist over alle bestuurlijke zaken. Totale desinteresse dus.

Omdat Fortuynisten niet alleen problemen zien, maar ook altijd met een alternatief willen komen, is in 2010 een rapport verschenen onder auspiciën van prof. André Krouwel (VU en PvdA) en ondergetekende om een voorzet tot de broodnodige verandering te geven.

Uitgangspunt. In Denemarken zijn alle politieke tussenlagen succesvol opgeheven. Kan dat ook bij ons en in het laatste hoofdstuk staat een revolutionaire oplossing om de bevolking veel meer invloed op lokaal bestuur te geven. De enige landelijke partij die ook interesse heeft in dat rapport is het Forum voor Democratie. Zij behoren niet bij de kalkoenen en willen ook hervormingen.

Merkwaardig dat D66, de partij die opgericht is om ons systeem drastisch te veranderen, zoveel bezwaar maakt tegen onze samenwerking.