Wat als Jong Volendam niet promoveert?

21 May 2019, 20:44 uur
Columns
mainImage

Jong Sparta zal niet degraderen uit de tweede divisie vanwege het terugtreden van Jong Vitesse uit de voetbalpiramide. Het belofteteam zal derhalve ook volgend seizoen in de tweede divisie mogen uitkomen.

Het was bij voorbaat al een discutabele beslissing van de KNVB om volgend seizoen slechts twee belofteteams toe te laten in de tweede divisie. Dat leverde een competitie in een competitie op. Als Jong Volendam, dat op titelkoers ligt in de derde divisie, zou promoveren, zou na Jong Almere nog een tweede Jong-elftal moeten degraderen, ondanks de tiende plaats (direct achter Jong Vitesse), die Jong Sparta momenteel inneemt.

De regels omtrent promotie en degradatie zijn evenzeer bedenkelijk, om het voorzichtig uit te drukken. Een Jong-team kan wel degraderen uit de tweede divisie, maar niet promoveren naar de eerste divisie. Zoals ook degradatie uit de eerste divisie onmogelijk is. Het mag gerust absurd worden genoemd. Elke club strijdt voor promotie of tegen degradatie. Dat is juist de spanning van een competitie. En die neemt de KNVB weg.

Elke club wil in het kader van de opleiding van toptalent juist graag promoveren. Maar Jong Ajax, Jong AZ, Jong PSV en Jong FC Utrecht genieten nu een beschermde status. Zo spelen hun belofteteams in de eerste divisie zonder vrees voor degradatie (en geen kans op promotie), waardoor de spanning is weggenomen.

Jong Sparta, dat tiende staat, speelt zaterdag de laatste wedstrijd van het seizoen. De spanning om de drie punten achterstand op Jong Vitesse goed te maken, is weg.

Rest de vraag: wat doet de KNVB als Jong Volendam geen kampioen wordt? Wordt de degradatie van Jong Almere dan teruggedraaid? Er moeten/mogen immers twee Jong-elftallen in de tweede divisie uitkomen.