Wat er gebeurt als de sociale voorraad verdampt 

27 January 2024, 17:14 uur
Columns
mainImage

Wethouder Zeegers schrijft in haar nieuwe Woonvisie de omstreden bewering, dat er in Rotterdam minimaal 30.000 sociale huurwoningen zijn, verhuurd door particuliere huiseigenaren. Het is een inschatting. Geen aangetoond feit. 

De Rekenkamer heeft Zeegers dringend afgeraden om dat soort woningen van vastgoedjongens, huisjesmelkers en hun overige commerciële collega’s mee te rekenen bij de sociale voorraad. 

A. Omdat de huren doorgaans boven de 808 euro per maand liggen. 

B. Omdat het tegendeel niet te bewijzen is. 

C. Omdat ze niet worden verhuurd aan de doelgroep. 

D. Omdat er niets sociaals is aan vaak slecht onderhouden woningen. 

Zeegers negeert de aanbeveling van de Rekenkamer echter en telt die 30.000 particuliere woningen gewoon op bij de sociale voorraad. Gaat om 10 procent van het totale aantal woningen in Rotterdam. Dat waren er 321.000 in januari 2023. 

De wethouder heeft al meermaals erop gehint dat die particuliere sociale voorraad gaat afnemen als de huizenprijzen stijgen. Want dan verdampen die woningen, zoals Zeegers het uitlegt. Dan zal de huurprijscalculator aangeven dat de huur boven de 808 euro ligt, waardoor de wethouder ze niet langer sociaal kan noemen. 

Voor zover bekend is er nog nooit iemand geweest, die de vraag heeft bedacht: In welke categorie stop je verdampte sociale huurwoningen? 

Logischerwijs zou dat het middensegment met huren tot 1100 euro moeten zijn. Dat is toevallig de categorie, waar Zeegers zich optimaal voor wil inzetten. 

Alle verdampte, te duur geworden sociale huur overhevelen naar het middensegment zou voor Zeegers derhalve betekenen dat ze haar doel van 1200 middenhuurwoningen per jaar op een slof en een oude voetbalschoen zal kunnen bereiken. Lijkt op een succes story. 

Zo ver zal het echter niet komen. Want net zozeer als dat het niet deugt om die 30.000 particuliere woningen bij de categorie sociale huur mee te tellen, zou het niet juist zijn om ze na verdamping plots middenhuur te gaan noemen. 

Het slaat in beide gevallen nergens op. 

Om het ‘probleem’ op te lossen dient een nieuwe categorie te worden uitgevonden. De categorie kasteloze woningen? Klinkt vriendelijker dan asociale of sociaal verdampte woningen. Wordt vervolgd. 

Hoe het ook zij, in de nieuwe Woonvisie moet Zeegers schrappen dat er 30.000 sociale huurwoningen zijn, verhuurd door particuliere huiseigenaren. De wethouder kan er alleen maar vrienden mee maken.