Wat zeggen de laatste palingen?

14 March 2023, 16:22 uur
Columns
mainImage

Peilingen zijn palingen, zo luidt het gezegde. We weten het pas als het weer over is. Je kunt er soms ook geen peil op trekken, met alle beloften die dezer dagen over tafel vliegen. Aan spraakwater in al die talkshows geen gebrek. Toch vreemd dat het daarna blijft zoals het was. Veel praat, weinig daad.

Vaak is het een peil van niks. Van het water, dit keer. We pompen massaal kostbaar zoet water weg zodat de koeien in de alsmaar uitdijende veehouderij niet in de modder wegzakken. Het waterschap maakt het mogelijk. Ons land wordt drooggelegd voor de agrarische sector, oneindige vlakten raaigras (= ‘voedergras’) moeten doorgaan voor weidse natuur. Eerder: grasfalt. Geef je me een seintje als je er ooit een weidevogel spot?

Tijdens deze verkiezingscampagne zeiden onze politieke concurrenten dat het wel goed komt met de wereld, om te beginnen in het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard. Zo wil iedereen schoon water; een gekke jongen die voor vies kiest. Maar achter dit schoonheidsideaal lijkt verder geen doel te zitten. Of ja, toch. Vast om met een motorbootje de Rottemeren op te varen en in kraakhelder water een hengeltje uit te werpen. Kan gewoon.

Ondertussen is Nederland nog altijd het vieste jongetje van de klas. Het lachertje van Europa. Nergens voldoet de waterkwaliteit aan de ecologische normen.

Wanneer gaat het nou eindelijk eens om het belang van de dieren? Water is van levensbelang voor alles wat leeft, zoveel werd mij eens te meer duidelijk na het zien van de prachtige documentaire ‘Nederland onder water’. Daar hadden we als partij alle inwoners van ons waterschap voor uitgenodigd. Noem het een verkiezingsstunt. Met een glibberige glansrol voor de paling, die vanuit de Sargassozee als jonge glasaaltjes naar ons land trekken om op te groeien in het zoete water van meren, plassen en sloten. Ga dat zien, mensen.

Maar de paling is ernstig bedreigd in haar voortbestaan. Zijn er nog maar een paar van. Staat zowat bovenaan het verkeerde – rode – lijstje. Wetenschappers luiden de noodklok, nu de populatie van deze diersoort sinds de jaren tachtig is gedecimeerd. Watervervuiling en verlies van leefgebied zijn belangrijke oorzaken van de afname. Dat leefgebied is idealiter een geleidelijke overgang van zoet naar zout water, maar er zijn allerlei barrières opgeworpen om de migratie van palingen te dwarsbomen. Sluizen en dammen bemoeilijken de trek.

We nemen de paling ook in de maling. Letterlijk, want we bemalen het land om als veenbewoners droge voeten te houden. Betekent een doodlopende weg. Ik* zou die gemalen niet kwijt willen, maar we moeten het er wel even over hebben. Voor palingen en alle andere vissen die willen zwemmen.

En of de visserij een rol speelt? De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Moet je nagaan, dat een soort met een oeroud instinct in een paar decennia bijkans op uitsterven staat. Als mensen staan we gewoon hartstikke voor paal als dat gebeurt. Dan hebbie aan mij een goeie, ga ik natuurlijk wat aan doen.

Wat zeggen de laatste peilingen? Rotterdam kleurt blauw en groen! Er is een partij die opkomt voor alle levende wezens en er ook naar handelt. Die zegt dat we in al onze beslissingen rekening moeten houden met het intrinsieke belang van de dieren. Doen wat nodig is, voor alle dieren die leven in en om het water. Dát zullen wij doen in Schieland en de Krimpenerwaard.

En wat zeggen de laatste palingen? Stem woensdag 15 maart Partij voor de Dieren.

 

* Jaap Rozema is lijsttrekker namens Partij voor de Dieren tijdens de verkiezingen op 15 maart aanstaande in het waterschapsgebied van Schieland en de Krimpenerwaard. In Rotterdam ligt dat grofweg tussen de rivieren Schie en Nieuwe Maas.