Wethouder zet Raad buitenspel bij Feyenoord

2 September 2018, 19:55 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De voorlopige keuze voor een 444 miljoen kostend nieuw stadion voor Feyenoord leidt tot steeds meer strijd in plaats van dat sprake is van gedeelde vreugde, zoals Rotterdammers massaal achter hun club gingen staan toen het in 2017 kampioen werd.

Afgelopen dagen verscheen in  de pers het bericht dat de International Stadia Group (ISG) tot de conclusie was gekomen dat het plan ‘haalbaar’ en ‘weloverwogen’ zou zijn. Vervolgens lekte iemand dat Carl Berg, financieel directeur van het stadion, op een bijeenkomst gezegd zou hebben dat ISG de omzetprognoses te ambitieus vond en dat er bijstellingen moesten plaatsvinden.
Het platform StadionopZuid.nl, die alle ontwikkelingen nauw volgt en het beste voor Feyenoord zegt te willen, plaatste deze vermeende uitspraken online en vervolgens bevestigde Ruud Bijl, woordvoerder van de ontwikkelaars, in Algemeen Dagblad dat dit klopte. Dagblad010 checkte het intern bij Feyenoord en kreeg nagenoeg hetzelfde antwoord. En dus vragen sommige mensen zich nu af wat waar is en willen gemeenteraadsleden inzage in het ISG-rapport. Maar wethouder Visser weigert en dus kijken we nu naar de zoveelste helft van een wedstrijd die maar niet wil eindigen.

De weigering van de wethouder is opmerkelijk. Het ISG-rapport wordt in opdracht van de stadionontwikkelaars gemaakt ten behoeve van geldverstrekkers. De gemeente Rotterdam is één van die geldverstrekkers, 40 miljoen euro zelfs. Maar zij krijgt dus geen inzage. Nou, geen inzage... De wethouder heeft wél inzage, maar de politieke bazen van de wethouder niet.

Moet u zich voorstellen...

Dat u op uw werk een belangrijk rapport aan het lezen bent in het kader van een bepaalde bedrijfsinvestering, dat uw baas om een kopie vraagt en dat u dan weigert. Ik denk dat u binnen een uur een andere baan kunt zoeken. Niet bij deze wethouder. Hij wordt benoemd en ontslagen door de gemeenteraad, maar hij weigert doodleuk inzage te geven aan het hoogste en controlerende orgaan van de gemeente Rotterdam.

Als sprake is van vertrouwelijke informatie kan hij er ook voor kiezen de raadsleden op geheime basis te informeren. Dan mogen ze het wel inzien, maar er met niemand over praten. Doen ze dat toch, dan lopen ze het risico op strafvervolging. Je kan ook bepaalde passages zwart en onleesbaar maken. Maar ook dat is blijkbaar geen optie. De raadsleden krijgen helemaal niks.

Pas als er een rapport ligt dat helemaal naar de zin van de opdrachtgever is, krijgen de raadsleden een speciaal bewerkte openbare versie van het rapport. Daar moeten ze het mee doen. En in de tussentijd plukken de wethouder en stadiondirectie naar believen fragmenten uit het ISG-rapport en plaatsen ze die in officiële brieven aan de gemeenteraad of geven ze die aan de pers.

De woordvoerder van Feyenoord City deed er nog een schepje bovenop in de NRC. Hij voerde als extra argument aan dat het rapport concurrentiegevoelige informatie bevat. Blijkbaar willen ze met dit nieuwe stadion supporters van PSV of FC Twente verleiden voortaan hun thuiswedstrijden in Rotterdam te komen kijken. En willen ze gezinnen overhalen niet naar de Efteling te gaan, maar naar die topattractie in het nieuwe stadion waarvan niemand nog weet wat het is, maar die al wel vet meedoet in de omzetprognoses. Flauwekul natuurlijk. Het enige gevoelige aan openbaarmaking is zoals Feyenoord-supporter Fabian van der Hoogt het subtiel twitterde, namelijk: “Dat ze de boel besodemieteren.”

Als je niks te verbergen hebt, kan je transparant zijn en dat is natuurlijk het échte probleem. Het businessplan blijkt te ambitieus, terwijl de wethouder vorig jaar aan de gemeenteraad heeft verkocht en met eigen adviesbureaus wilde doen geloven dat het weldegelijk verantwoord was. En dat is het dus niet. Dan kan je de gemeenteraad met een slim trucje tijdelijk buitenspel zetten, maar uiteindelijk verlies je de wedstrijd. Terwijl het daar allemaal om te doen was. Dat de winst van het nieuwe stadion dusdanig zou zijn dat Feyenoord er beter van zou gaan spelen. Maar de strijd is nu al niet meer om aan te zien.


* Jos Verveen is ondernemer, raadslid in de periode 2010-2018 en voorzitter van Stadsinitiatief Rotterdam. Deze column is een bewerkte, openbare versie van zijn mening. De originele versie van zijn column met daarin zijn échte mening ligt stevig opgeborgen in de kluis van Dagblad010.