Dagblad010 | Zuid verdient geen lullige blokkenstapelaars

Zuid verdient geen lullige blokkenstapelaars

mainImage

Rotterdam Zuid. De plek waar ik ben geboren en een van de mooiste plekken op aarde. Je ziet dat alleen niet als je er snel doorheen schiet met je Maserati of je elektrische fiets, omdat je in Berkel bent gaan wonen, omdat je Zuid te eng vond.

Jarenlang ging het op Zuid achteruit. Daarom is er een paar honderd miljoen euro vrij gebokst. Geld voor wonen, werk en onderwijs. Mooi, want het gaat ook beter! Behalve op het gebied van wonen.

We zien nu dat alle woningen op Zuid weer worden opgekocht door beleggers. Ook de huisjesmelkers zijn weer terug van weg geweest. Daar moeten we een stokje voor steken als gemeente en wij lopen daarin voorop als PvdA.

Ik vind dat je met ieder inkomen, of dat nou klein, gemiddeld of dik is, in iedere wijk moet kunnen wonen. Alleen maar goedkope huizen weghalen en daar dure voor terugbouwen is compleet visieloos. We moeten groter en creatiever denken in Rotterdam. Dat zijn we aan onze voorouders verplicht.

Als Feyenoord nooit groots had gedacht was het nog steeds “FC bal op het dak” geweest. Als we geen Nieuwe Waterweg niet hadden gegraven hadden we nu nog steeds een klein jachthaventje gehad. Groot denken is nodig.

Ik zeg: Maak gebruik van de Maashaven. Daar liggen nu alleen binnenvaartschepen. Wij gaan een voorstel indienen om de Maashaven voor een groot deel te dempen. Uiteraard blijft bij dat plan nog alle ruimte voor de binnenvaartschippers om daar hun schip neer te leggen.

Er zou een brug moeten komen tussen Katendrecht en de Tarwewijk. Zo is Zuid nog beter aangesloten op de rest van de stad. Daarnaast kunnen er op het nieuwe gewonnen land met gemak 4.000 woningen voor alle inkomens gebouwd worden. We moeten groter willen denken.

De mensen die Zuid maken en hebben gemaakt moeten mee kunnen profiteren van het succes van de stad.
Samen verheffen we mijn thuis. Zuid.