mainImage

Artsen waarschuwen voor windmolens

30 maart 2021, 01:32 uur
Den Haag & Regio, Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws

Grote windturbines bouwen op slechts enkele honderden meters afstand van woningen betekent een ontoelaatbaar risico voor de volksgezondheid. Die waarschuwing klinkt uit een brandbrief van ruim honderd medici die gestuurd is aan de Amsterdamse gemeenteraad, schrijft De Telegraaf. Voor het eerst spreekt een zo grote groep Nederlandse artsen hun zorgen uit over de nadelige effecten van windturbines.

De brandbrief keert zich in de eerste plaats tegen het plan van het Amsterdamse stadsbestuur om molens van 146 tot 200 meter hoogte te plaatsen op een afstand van 350 meter tot de bebouwde kom. "Hierdoor lopen tienduizenden bewoners kans op gezondheidseffecten", stelt kinderpsychiater Simone Brands. Om die risico’s uit te sluiten, is een minimale afstand van 1500 meter nodig, of tien keer de ashoogte.

Het stadsbestuur ontkent het gezondheidsrisico op basis van een recent rapport over windturbinegeluid van het RIVM. Onterecht, stellen de medici. Brands: "Want het RIVM baseert zich op studies over kleinere molens die bovendien in dunbevolkt gebied staan, op grotere afstand van bebouwing en met lagere geluidsbelasting." Sterker, ook het RIVM noemt een Deense studie waaruit blijkt dat mensen die dichter dan 500 meter bij windturbines wonen, wel degelijk klachten kunnen ontwikkelen zoals hart- en vaatziekten, slapeloosheid en depressie.