Dagblad010 | 'Fiscus werkte ouders bewust tegen'

'Fiscus werkte ouders bewust tegen'

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In een slepende zaak over het stopzetten van kinderopvangtoeslag voor 235 ouders, blijkt de Belastingdienst bewust te hebben aangestuurd op het afwijzen van de bezwaarschriften van de gedupeerde gezinnen. Dat meldt dagblad Trouw op basis van een interne evaluatie van de fiscus. Daarin staat dat er ''vooral op individueel niveau (is) gezocht naar gronden om de toeslag af te wijzen".

Ook ontkende de fiscus lang het bestaan van de evaluatie, ondanks Kamervragen. Pas vorige week kregen Kamerleden inzage in het document. CDA'er Pieter Omtzigt noemt het ''zeer ernstig" dat het is achtergehouden. De SP gaat de kwestie in een Kamerdebat aan de orde stellen.

De zaak speelt al sinds 2014. Toen stopte de Belastingdienst de toeslag van de 235 ouders. Zij maakten gebruik van gastouderopvang via een bureau dat verdacht werd van misbruik van toeslagen. Later bleek meer dan de helft van de ouders toch recht te hebben op kinderopvangtoeslag.

De Nationale Ombudsman noemde vorig jaar de aanpak van de Belastingdienst in deze zaak ongenuanceerd, waardoor ouders in een grote financiële problemen werden gebracht.


Foto: Digitaal Dagblad